Cronica serii – Guvernul a mai împrumutat 423 milioane euro

Puteți citi Cronica de Tehnologie de astăzi aici, iar Cronica de Business este disponibilă aici. Pe site, vă puteți abona la newsletterul pentru fiecare cronică, pentru a le primi zilnic pe mail.

1. Pentru prima oara de la Revolutia Industriala rețeaua de electricitate a Marii Britanii nu a utilizat cărbune pentru o săptămână întreagă. (Link)

2. Guvernul va transmite Comisiei Europene versiunea actualizată în 2019 a Programului de convergență pentru perioada 2019 – 2022, în care, potrivit premierului Viorica Dăncilă, este menționat angajamentul de a adopta moneda euro în 2024. Este pentru prima dată după mai mulți ani în care Guvernul avansează o astfel de dată în documentul menționat, în condițiile în care Banca Națională a României este mai rezervată cu privire la acest proces. (Profit.ro)

3. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să retrimită Parchetului General Dosarul Mineriadei. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, spune că nu contestă decizia judecătorului de caz, dar îl acuză că a ţinut un an şi jumătate dosarul, deşi victimele sperau să li se facă dreptate. Mărieş susţine că din dosar lipseşte cam 80 la sută din ceea ce s-a instrumentat în perioada 2005 – 2007. ”După un an şi jumătate aflăm că avem un rechizitoriu bun de aruncat la gunoi”, a mai spus preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie. (News.ro)

4. Creditele de consum luate de americani au crescut doar cu $10,3 miliarde în Martie, comparativ cu luna precedentă, mult sub estimările analiștilor care vedeau o creștere mai mare după ce în februarie nivelul a fost mai mare cu $15,5 miliarde față de ianuarie. Este cea mai slabă creștere din ultimele 9 ani, care arată că americanilor le-a scăzut „apetitul” pentru a cheltui în ciuda raportului extrem de favorabil din piața muncii, unde șomajul a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani. (Bloomberg)

5. Guvernul a împrumutat astăzi 423 milioane de euro prin vânzarea de obligațiuni în euro băncilor și investitorilor de pe piața locală. Cererea pentru ambele emisiuni de obligațiuni a depășit oferta inițială, iar statul a împrumutat în final mai mult decât anunțase că intenționează. În urmă cu circa o lună, Guvernul a împrumutat de pe piețele externe 3 miliarde de euro, cea mai mare sumă atrasă la o singură ieșire pe extern. (Profit.ro)

6. Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost prins în Madagascar. Poliţia precizează că autorităţile din Madagascar au anunţat arestarea lui Mazăre pentru şase zile (News.ro). Ministrul interimar al Justiţiei Ana Birchall a declarat că Interpol a informat Ministerul Justiţiei în legătură cu arestarea lui Radu Mazăre în Madagascar, iar procedura de extrădare va fi declanşată după ce instanţa confirmă că sunt îndeplinite condiţiile legale. (News.ro)

7. Uber a majorat în București, începând de astăzi, tarifele practicate la orele de vârf, argumentându-și mișcarea prin ideea de a încuraja cât mai mulți șoferi să preia curse la aceste ore. Strategia este diferită de cea a companiei rivale Taxify (rebranduită în Bolt), care de luni a redus cu 15% tarifele la orele de vârf în Capitală. (Profit.ro)

8. Conform unui raport New York Times, afacerile lui Donald Trump au avut pierderi de $46,1 milioane în 1985 și de 1,17 miliarde între 1985 și 1994. Ziarul susține că sumele se bazează pe datele de la fiscul american. După ce a făcut o analiză comparativă, NYTimes concluzionează că Trump a pierdut mai mulți bani decât orice persoană plătitoare de taxe din Statele Unite. Din cauza acestor pierderi Donald Trump nu a plătit nici un fel de taxă timp de 8 ani. (NYTimes)

9. Fondul american de investiții Blackstone, printre cele mai mari din lume, gestionând peste $500 miliarde, a intrat în premieră pe piața din România anunțând o investiție de 175 milioane de euro în Superbet, unul dintre cei mai mari operatori de jocuri de noroc din România. (Profit.ro)

10. Qantas Airlines, cea mai mare companie aeriană din Australia, a înregistrat o premieră operând primul zbor din lume care a generat zero deșeuri. Cursa Qantas de la Sydney la Adelaide nu a generat nici un gunoi, materialele folosite fiind trimise la reciclat. Compania și-a propus să reducă deșeurile cu 75% în următorii doi ani. (TheSydneyMorningHerald)

Știrea zilei in Cronica de Business: România a înregistrat un număr record de firme înființate în domeniul consultanței în afaceri și management anul trecut – 3.250. Pentru acest an, estimarea este și mai optimistă – peste 4.000 de astfel de firme vor intră pe piață în 2019. (News.ro)

Știrea zilei in Cronica de Tehnologie: AMD și Cray vor construi cel mai puternic supercomputer din lume. Numit Frontier, acesta este comandat de guvernul american și va avea o putere de procesare de 1,5 exaflopi când va fi lansat, în 2021. (The Verge)

Fotografia serii: Prințul Harry și soția sa Meghan își prezintul fiul, al cărui nume va fi Archie Harrison Mountbatten-Windsor, la Castelul Windsor. Dominic Lipinski/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
“Joker” are cele mai multe nominalizări la Oscarurile din acest an – Cronica serii
Ministrul Finanţelor: Este „exclus” să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău