Cronica serii – Guvernul vede PIB de peste 1000 miliarde lei anul viitor si crestere economica de 5.5%

1. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că bugetul pentru 2019 ia în calcul un produs intern brut de peste 1.000 miliarde lei, cu o creștere economică de circa 5,5 %. (Hotnews)

2. Parlamentul European a adoptat astăzi raportul care propune admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, decizia finală pe acest subiect revenind Consiliului UE. Documentul a fost discutat ieri în plenul parlamentului. (News.ro)

3. Guvernul ia în acest an o sumă record de la companiile pe care le controlează, de peste 7 miliarde lei, mai mare decât cea de anul trecut, când a obținut 5,93 miliarde de lei, și de 3 ori mai mare decât cea din 2016. Strategia Guvernului PSD-ALDE, încă din 2017, a fost de a lua din companiile deținute sau la care are participație majoritară cât mai mulți bani posibil, sub formă de dividende, pentru a acoperi deficitul bugetar, în contextul în care cheltuielile au urcat anul acesta mai rapid decât veniturile. (Profit.ro)

4. Grupul auto Volkswagen AG ar fi ales Turcia pentru noua fabrică pe care dorea să o construiască în Europa de Est, printre posibilele locuri anunțate anterior numărându-se România și Bulgaria. (Profit.ro)

5. Inflația a scăzut pentru a doua lună consecutiv, rata anuală ajungând în Noiembrie la 3,43%, de la 4,25% în Octombrie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

6. Ministerul Finanțelor a împrumutat 251,5 de milioane de euro de la băncile locale prin vânzarea de obligațiuni pe 5 ani. În urmă cu o lună, ministerul a refuzat, la o licitație similară, ofertele băncilor, dar acum s-a împrumutat la aceeași dobândă cu cea propusă în Noiembrie, apropiată și de nivelul la care sunt cotate obligațiunile României pe piețele externe. (Profit.ro)

7. Câştigul salarial mediu net a crescut în Octombrie, nominal, cu 13,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.720 lei, ritm accelerat faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 9,1%, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

8. Jamal Khashoggi, colaboratorul Washington Post ucis în luna Octombrie, în consulatul saudit din Istanbul, jurnalista filipineza Maria Ressa, Wa Lone şi Kyaw Soe, jurnaliştii Reuters închişi în Myanmar, şi Capital Gazette din Annapolis (Maryland) au fost desemnaţi de revista TIME drept „Personalitatea anului”, recunoscând astfel jurnaliştii drept „gardieni” într-o perioadă a „războiului pentru adevăr”. (News.ro)

9. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat propunerea USR că preşedintele Klaus Iohannis să participe la toate şedinţele de Guvern până la sfârşitul anului, spunând că este „o prostie fără margini”. Orban a criticat și intenţia Guvernului de a adopta o OUG pentru articolele declarate constituţionale din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. (News.ro)

10. Piesa „Bohemian Rhapsody” a trupei Queen a devenit ieri cântecul din secolul XX cu cele mai multe streaming-uri, depășind cifra de 1,6 miliarde la nivel global (Profit.ro).

Bonus: Voyager 2, sondă lansată de NASA în 1977 pentru o misiune de cinci ani, a devenit al doilea obiect creat de om care a intrat în spaţiul interstelar, după Voyager 1. Datele transmise de instrumentele aflate la bordul Voyager 2 arată că sonda a depăşit pe 5 noiembrie graniţa exterioară a heliosferei, o bulă protectoare de particule şi câmpuri magnetice produse de soare. (News.ro)

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 1,5% în primul semestru – Cronica serii
Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2022, comparativ cu luna ianuarie 2021, a crescut la 8,4% – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău