La finalul anului trecut, 28,4% (24.516 km) din drumurile din România erau drumuri pietruite şi de pământ – Cronica serii

1. Şapte din zece români (70%) vor petrece sărbătorile de Paşte în propria casă, alături de familia restrânsă, iar suma medie pe care utilizatorii de internet din mediu urban intenţionează să o cheltuiască pentru produse alimentare şi băuturi cu această ocazie este de 533 lei, relevă datele unui studiu publicat joi. (G4Media)

2. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că își menţine prognoza și că PIB-ul nominal al acestui an va fi cel puţin la nivelul la care s-a construit bugetul, România urmând să înregistreze o creștere de 4% anul acesta, „dacă o să ne ţinem de calendar”. (Digi24)

3. Lungimea autostrăzilor din România măsură 931 km, la sfârşitul anului 2021, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Din punctul de vedere al tipului de acoperământ, structura reţelei de drumuri publice înregistra 28,4% (24.516 km) drumuri pietruite şi de pământ. (News.ro)

4. DNA a reacționat joi în scandalul politic reaprins privind achiziția de vaccinuri anti-COVID de către Guvernul Cîțu, spunând că „activitatea de urmărire penală nu se desfăşoară în funcţie de agenda politică, ci urmează paşi legali, riguroşi”. Direcția Națională Anticorupție vorbește și despre „încercări de atragere a instituţiei în jocurile politice”. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Tesla a anunțat un profit record, de $3,32 miliarde, în primul trimestru din acest an. Vânzările din această perioadă au crescut cu 80%, ritm anual, până la $18,76 miliarde. Rezultatele sunt peste așteptările analiștilor, atât la vânzări cât și la profit. Tesla a livrat aproximativ 310.000 mașini în primul trimestru. Comparativ, în Q1 2021, compania a raportat 184.877 livrări, iar în ultimul trimestru din 2021, 308.650. (WSJ)

5. Candidaţii USR pentru ocuparea noilor posturi de magistraţi ai Curţii Constituţionale sunt judecătorul Cristi Danileţ şi avocatul Péter Eckstein-Kovács, doi profesionişti care şi-au dovedit nu numai competenţele de-a lungul timpului, cât mai ales moralitatea incontestabilă, arată un comunicat de presă al partidului. (News.ro)

6. Liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, ocupă primul loc în clasamentul încrederii, ambii cu 31%, indica un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD. Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, este cel mai bine clasat lider al opoziţiei, cu 15%. În topul partidelor, PSD a atins 36%, în timp ce PNL se află la 19%. Locul trei e ocupat de AUR (14%), iar USR a coborât la 11%. Cât despre pachetul social oferit de Guvern pentru persoanele vulnerabile, 32% din respondenţi cred că PSD este autorul măsurilor de sprijin şi 7% indică PNL. (News.ro)

7. Ucraina urmează să primească ”în zilele următoare” armament greu, inclusiv tancuri de luptă, din partea partenerilor săi din Europa de Est. Este un ajutor împotriva ofensivei ruse, a anunţat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht. (News.ro)

8. Preşedintele rus Vladimir Putin apreciază, vineri, că forţele sale au preluat ”cu succes” controlul asupra oraşului ucrainean Mariupol. El a ordonat asedierea ultimilor combatanţi ucraineni şi nu luarea cu asalt a oţelărei Azovstal, în care aceștia s-au baricadat. (News.ro)

Din Cronica de Turism: 250 de dezvoltatori imobiliari din județul Constanţa susțin că vor investi peste 250 de milioane de euro în următorii ani în proiecte de hoteluri, restaurante, zone de entertainment și blocuri rezidențiale în stațiunile turistice din sudul litoralului, precum Neptun, Jupiter, Venus, Saturn şi Olimp. (News.ro)

9. Lumea se confruntă cu o „catastrofă umanitară” din cauza crizei alimentare apărute în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass. El arată că ar putea exista o creștere „uriașă” de 37% a prețurilor la alimente, care i-ar afecta cel mai mult pe cei foarte săraci. (Profit.ro)

10. „După 31 mai, sprijinul statului pentru refugiați trebuie să înceteze. Am dat dovadă de 3 luni de umanitate și înțelegere, după care acești oameni trebuie să intre pe piața muncii, să locuiască în apartamente, să plătească chirie, să trăiască și să muncească ca toți ceilalți”, a spus ministrul bulgar al turismului, Hristo Prodanov, într-o declarație calificată de agenția de presă Sega drept ”arogantă”. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Senatul a votat modificarea Codului Penal
Pădurarii cu atribuţii de pază vor primi armament de serviciu, letal sau neletal – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău