UNICEF: România e pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naştere în rândul mamelor adolescente – Cronica serii

1. România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naştere în rândul mamelor adolescente, sarcina în adolescenţă având numeroase consecinţe negative asupra viitoarelor mame, precum şi costuri sociale şi economice. Concluzia apare într-un studiu realizat de UNICEF împreună cu Asociaţia SAMAȘ în România. (News.ro)

2. Nou tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie, mult mai contagioasă, a fost confirmată oficial și în România la o femeie în vârstă de 27 de ani din Giurgiu care a ajuns la camera de gardă a Institutului Matei Balș duminică. Femeia are simptome ușoare și nu este internată în spital. Acum se face o anchetă epidemiologică, pentru că femeia nu a fost în străinătate și nu a călătorit în Marea Britanie. DSP încearcă să afle cu cine a intrat în contact femeia și de la cine s-ar fi putut infecta. (Link)

3. România a înregistrat o creștere a volumul comerțului cu amănuntul, în noiembrie, de 0.7%, comparativ cu luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană scăderea a fost de 5%. (Profit.ro)

4. Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat de 1,2 miliarde de lei pe o cerere ridicată din partea investitorilor. Costurile la împrumuturile pe termen lung au căzut sub 3% pe an și au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii șase ani și nu departe de cel mai redus nivel de după 1989. (Profit.ro)

Una din Cronica Externa: China a făcut comparații între intrarea susținătorilor lui Donald Trump în Capitoliul SUA și violențele protestelor pro-democrație din Hong Kong, remarcând că nimeni nu a murit când demonstranții au intrat în Parlamentul din Hong Kong. (Reuters)

5. Rata șomajului a scăzut în luna noiembrie 2020 cu 0,2 puncte procentuale, la 5,1%, față de cea înregistrată în luna precedentă (5,3%), arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

6. Sub pretextul noilor regulamente europene împotriva finanțării terorismului, Fiscul din România va derula din 11 ianuarie un program de monitorizare a tuturor conturilor bancare și virtuale ale persoanelor fizice. Băncile și alte entități care operează conturi financiare vor fi obligate ca în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a Registrului, de pe 11 ianuarie, să dea Fiscului toate datele clienților. (Economica)

7. Uniunea Europeană (UE) a încheiat un acord în vederea achiziţionării a 300 de milioane de doze – suplimentare – de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva covid-19, dublând astfel cantitatea deja comandată (News.ro).

Una din Cronica de Tehnologie: Mașina electrică autonomă la care lucrează Apple va fi lansată cel devreme în 5-7 ani. Dezvoltarea se află în faza incipientă și se face cu o mică echipă, la care Apple încă aduce oameni, unii dintre aceștia foști angajați Tesla. (Bloomberg)

8. Directorul unei fabrici de ambalaje din Iaşi cere autorităţilor ca personalul direct productiv din companii să aibă prioritate la vaccinare, pentru a asigura continuitatea producţiei, dar şi pentru a fi păstrate locurile de muncă. Tiberiu Stoian, directorul general al grupului Exonia din Iaşi, unitate care produce ambalaje, a declarat că a transmis o scrisoare deschisă către premierul Florin Cîţu, ministrul Economiei Claudiu Năsui şi ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu prin care solicită ca personalul direct productiv din companiile industriale să aibă prioritate la vaccinare. (News.ro)

9. Cei care vor să aibă câini sau pisici și locuiesc la bloc au nevoie de acordul vecinilor, a decis o instanța din Timiș. Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au pronunțat o decizie definitivă prin care se menține hotărârea de Consiliu Local din 2007. (Link)

10. Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo le-a răspuns ”numeroaselor persoane” care au comparat Statele Unite cu o republică bananieră – în frunte cu fostul preşedinte republican George W. Bush – din cauza violenţelor de a Capitoliu, că nu este adevărat, denunţând o ”calomnie”. (News.ro)

Fotografia serii – O femeie sărută o icoană în biserica din Gusterica, Kosovo. Credincioșii ortodocși sârbi au sărbătorit ieri ieri Crăciunul. Valdrin Xhemaj/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Pandemia de coronavirus a provocat tulburări mintale pentru 58% dintre europeni – Cronica serii
Cronica serii – patru procurori s-au inscris pentru sefia DNA

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău