Cronica serii – „Inflație” de autostrăzi, pe hârtie, votate astăzi de senatori

1. Senatorii, atât de la opoziție, cât și de la putere, au votat, în cvasi-majoritate sau chiar în unanimitate, proiecte de legi prin care obligă Guvernul să înceapă, chiar din acest an, construcția a trei noi autostrăzi. Astfel, chiar înainte de adoptarea proiectului privind Autostrada Unirii, PMP a inițiat un alt proiect, de data aceasta privind construcția Autostrăzii Estului, care să lege orașele Galați, Brăila, Buzău și Ploiești. Termenul de finalizare ar trebui să fie de cel mult 4 ani, începând cu 1 ianuarie 2019, adică autostrada ar trebui terminată până la finele anului 2022. Parlamentarii PMP au depus un proiect pentru construcția în termen de 4 ani a ”Autostrăzii Nordului”, care să lege Baia Mare de Suceava. Ambele au fost adoptate azi de plenul Senatului, prin votul opoziției, care speră astfel să oblige Guvernul să construiască autostrăzile respective, cât și prin votul puterii, care a vrut astfel să arate că nu se opune construcției acestor proiecte de infrastructură. Liberalii nu s-au lăsat nici ei mai prejos și, tot după proiectul Autostrăzii Unirii, au inițiat, chiar cu sprijinul unor parlamentari PSD, un proiect de lege pentru construcția autostrăzii Brașov – Bacău în termen de 5 ani. Și acesta a fost votat tot astazi de senatorii prezenți în plen, iar acum va fi discutat și în Camera Deputaților. (Profit.ro)

2. Comisia Europeană a impus Google o amendă de 1,49 miliarde de euro din cauză că a încălcat regulile europene antitrust. Gigantul din internet a abuzat de poziția sa dominantă pe piața publicității prin motoare de căutare, relevă rezultatele unei anchete desfășurate de Executivul de la Bruxelles. “Comisia a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro pentru utilizarea abuzivă ilegală a poziției sale dominante pe piața serviciilor de intermediere în materie de anunțuri publicitare asociate cu căutările online. Google și-a consolidat poziția dominantă în materie de anunțuri publicitare asociate cu căutările online și s-a protejat împotriva presiunii concurențiale prin impunerea unor restricții contractuale anticoncurențiale pe siturile internet ale terților. Acest lucru este ilegal din punctul de vedere al normelor antitrust ale Uniunii Europene.” (Profit.ro)

3. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că se analizează o măsură prin care s-ar legaliza utilizarea canabisului în România, în scop medicinal, în condiţiile în care aceasta este o practică la nivel european. Legat de această măsură, ministrul a vorbit despre cazurile de pacienţi cu cancer şi a spus că există deja, la Ministerul Sănătăţii, o comisie care analizează o astfel de procedură. (News.ro)

4. Plenul Camerei Deputaţilor a respins moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu 126 de voturi „pentru”, 148 de voturi „împotrivă” şi două abţineri. Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că nu i-a trecut nemulţumirea faţă de activitatea ministrului Justiţiei, dar nu era de acord cu criticile din moţiune. (News.ro)

5. Premierul britanic Theresa May a cerut o amânare cu trei luni a Brexitului miercuri. May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a cere o amânare a Brexitului până pe 30 iunie. „Ca prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexitul mai mult”, a afirmat May în faţa parlamentului. (News.ro)

6. Walt Disney Co. a încheiat achiziția de $71,3 miliarde a majorității 21st Century Fox, extinzându-și portofoliul înainte de lansarea propriului serviciu de streaming video. Disney, condusă de Bob Iger, și-a adăugat în portofoliu studiourile cinematografice, TV Fox, rețeaua FX, National Geographic, Star India și 30% din platforma de streaming Hulu. Disney deține acum 60% din Hulu, Comcast a rămas cu 30%, iar restul de 10 procente sunt păstrate de WarnerMedia. (Profit.ro)

7. Noua conducătoare a conservatorilor germani, Annegret Kramp-Karrenbauer, supranumită ”AKK”, a apreciat că Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban ar putea vfi exclus ”temporar” din Partidul Popular European (PPE), principala formaţiune politică în Parlamentul European (PE). Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a declarat, la postul german de radio Deutschlandfunk, că a sfătuit PPE să excludă atât Fideszul, cât şi pe Viktor Orban. (News.ro)

8. Președintele turc Recep Erdogan, aflat în campanie electorala pentru alegerile locale, a declarat că atacul din Noua Zeelandă face parte dintr-un scenariu mai amplu de a ataca Islamul și Turcia și i-a avertizat pe australienii anti musulmani că se vor întoarce în coșciuge acasă, la fel ca bunicii lor după bătălia de la Gallipoli. În primul Război Mondial, 8000 de australieni au murit la Gallipoli în luptele cu armata turcă. Prim ministrul australian, Scott Morrison, a comentat declarația lui Erdogan numind-o nesăbuită si jignitoare. (AlJazeera)

9. Massimiliano Fedriga, guvernatorul regiunii Friuli-Venezia Giulia, membru al partidului Liga Nordului, a anunțat că a stat 4 zile în spital săptămâna aceasta după ce s-a îmbolnăvit de varicelă. Fedriga a fost unul dintre contestatarii deciziei de a nu mai primi copiii la școală dacă nu sunt vaccinați. (LaVanguardia, link in spaniola)

10. Robert Plant, Raconteurs, Jay-Z, Dead & Company, The Black Keys, Chance the Rapper, Miley Cyrus, Imagine Dragons şi Santana se numără printre artiştii care vor cânta la festivalul Woodstock 50. Festivalul aniversar va avea loc între 16 şi 18 august, în Watkins Glen (New York). (News.ro)

Fotografia serii – O femeie palestiniană încearcă să elibereze o rudă reținută de soldații israelieni în Tubă, West Bank. Abed Al Hashlamoun/EPA:

Promo: Vola.ro, cea mai mare agenție online de turism din România, anunță trendurile în călătoriile românilor din anul 2019. Cateva concluzii dezvoltate in material: 2019 va fi primul an in care rezervarile de bilete de avion de pe mobil vor fi majoritare; pretul mediu al biletelor de avion este pe o tendinta ascendenta (158 euro in 2018 fata de 152 euro in 2017); aproape 90% dintre platile pentru biletele de avion se fac cu cardul; creste nevoia de contact direct cu agentia de turism. 320.000 de apeluri telefonice si 7000 de conversatii online pe Facebook inregistrate de Vola.ro in 2018. Mai multe detalii aici.

Ți-ar mai putea plăcea
Klaus Iohannis: Începând din 1 iunie se redeschid terasele – Cronica serii
Populația României ar putea scădea până la 15 milioane până în 2070 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău