Sondaj: Aproape 70% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic – Cronica serii

1. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că a fost informat de DSP București în legătură cu un caz pozitiv de infectare cu Covid-19 la un elev, în urma efectuării testului de salivă. El a subliniat că deși testarea nu este obligatorie, părinții trebuie să fie responsabili. (Digi24)

2. Aproape 70% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în parteneriat cu Edupedu.ro. Procentul este mai ridicat (67%) în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani, dar mai scăzut (50%) în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani. (Edupedu)

3. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, în cadrul şedinţei dedicate împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei României, că ”trebuie să avem curajul să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme constituţionale”. Liderul PSD susține limitarea atribuțiilor președintelui în desemnarea premierului atunci când guvernul este demis prin moțiune de cenzură. Ciolacu a vorbit despre adoptarea modelului german care prevede că majoritatea parlamentară care retrage încrederea premierului propune și succesorul acestuia, în cadrul moțiunii. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Restricţiile mai ferme împotriva Covid-19 introduse în Germania îndepărtează oamenii de magazine, iar vânzările au scăzut, într-o perioadă de obicei aglomerată, înainte de Crăciun, a afirmat dumunică asociaţia retailerilor germani. (News.ro)

4. Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, la Senat, în contextul reformei constituţionale, că în Uniunea Europeană că vârsta pentru cei care votează este de 16 ani, şi că, în opinia sa, acesta este un lucru bun. (News.ro)

5. Liberalii vor propune în coaliţie să se amâne intrarea în vigoare a prevederii din Codul Administrativ privind pensiile speciale ale aleşilor locali, primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, partidul urmând să vină cu această propunere în coaliţie. Pensiile primarilor au fost amânate deja doi ani la rând, de guvernul Orban şi Guvernul Cîţu. (News.ro)

6. Luni după-amiază a fost deschisă circulație pe încă un lot de autostradă – tronsonul de la Târgu Mureș la Ungheni (aeroport) din Autostrada Transilvania. Este un ciot de doar puțin peste 9 km – 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu patru benzi – însă vine în continuarea a 33 de kilometri de autostradă deja dați în trafic și permite șoferilor să intre pe autostradă mult mai aproape de Târgu Mureș. (Hotnews)

7. Dacia Spring a urcat pe locul trei în vânzările de mașini electrice din Europa. Marca a depășit atât modelul Skoda Enyaq, dar și modele mai titrate, inclusiv cele de la Tesla. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: O companie britanică a prezentat un robot capabil să reproducă expresiile faciale umane. Într-o demonstrație video, Ameca arată mirare când își vede mâinile și dezvoltă un zâmbet de întâmpinare către cei care-l privesc. (The Verge)

8. PSD se menţine la 40% din intenţiile de vot la parlamentare, PNL scade la 17%, iar USR PLUS la 11%, conform Barometrului opiniei publice pe luna noiembrie, realizat de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde la comanda PSD. (News.ro)

9. Noul guvern german, ce urmează să-şi preia funcţiile miercuri, va număra pentru prima dată tot atâtea femei câţi bărbaţi şi acestea vor ocupa posturi-cheie, precum cel de Interne sau al Apărării, a anunţat luni viitorul cancelar federal Olaf Scholz. (Digi24)

10. Polițiștii sibieni nu îl vor amenda pe președintele Iohannis pentru lipsa măștii deoarece desfășura ”activități în spațiile publice deschise”. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Tudor Toader vrea un nou procuror general din Mai
Mircea Geoană va fi următorul secretar general adjunct al NATO – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău