Cronica serii – Iohannis respinge, pentru a treia oară, nominalizările PSD-ului la Dezvoltare și Transporturi

1. Scurte: 1) Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a cerut Arabiei Saudite și altor aliați arabi ai SUA din regiune să pună capăt embargoului împotriva Qatarului; 2) prețul mediu al energiei electrice pe piață spot a crescut cu 30% într-o singură zi și a ajuns la 406 lei/MWh, al doilea record al anului; 3) Kelemen Hunor a declarat că Guvernul nu ar fi trebuit să adopte OUG privind măsurile fiscale cu doar câteva zile înainte de terminarea anului calendaristic şi fiscal, precizând că UDMR nu susţine aceste măsuri luate brusc şi fără o dezbatere, iar 4) Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat pe minus ziua, -4,23% pentru indicele principal BET, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată, până acum, în acest an. Banca Transilvania, -9,58%, şi BRD, -6%, au înregistrat printre cele mai mari scăderi.

2. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, in aceasta seară, că în cursul acestei săptămâni va respinge din nou propunerile de miniştri transmise a treia oară de Guvern pentru Transporturi (Mircea Drăghici) şi Dezvoltare Regională (Olguţa Vasilescu). (News.ro)

3. PNL va iniţia o lege prin care condamnaţii pentru infracţiuni cu violenţă să nu poată fi eliberaţi pe baza recursului compensatoriu. De asemenea, liberalii vor depune, la începutul sesiunii parlamentare, o moţiune împotriva ministrului Tudorel Toader (News.ro). În schimb USR a anunțat că depune în Parlament un proiect pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu şi pentru anularea efectelor dezastruoase pe care le-a adus pentru siguranţa cetăţenilor (News.ro)

4. Datoria publică a României a ajuns la 34,248 miliarde euro după primele 11 luni din 2018, în creştere cu 698 milioane de euro faţă de cea înregistrată la finalul anului trecut, cand a fost de 33,550 miliarde euro. În schimb datoria externă totală a României a crescut în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de finalul anului anterior, cu 2 miliarde euro, la 99,364 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. (News.ro)

5. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut în Decembrie 2018 la 3,27%, de la 3,43% în Noiembrie, în condițiile în care gazele naturale s-au scumpit cu 16,61% față de aceeași lună a anului 2017, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

6. Traficul de mărfuri înregistat anul trecut în porturile maritime românești a fost de peste 61 de milioane de tone, fiind al treilea cel mai mare din ultimii 30 de ani. Cele mai importante grupe de mărfuri la care s-au înregistrat creșteri de trafic au fost cereale și petrol brut. (Profit.ro)

7. Donald Trump a dezminţit acuzaţii formulate de cotidianul New York Times cu privire la ”ancheta rusă” şi cu privire la întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Puțin şi a insistat că nu a lucrat niciodată pentru Rusia. ”Nu am lucrat niciodată pentru Rusia”, le-a spus el unor jurnalişti la Casa Albă, înainte să plece la New Orleans. El a dezminţit totodată că a confiscat, cu scopul de a le păstra secrete, notele interpretului său de la întâlnirea cu Puțin, de la Hamburg, din 2017, aşa cum a scris cotidianul The Washington Post. (News.ro)

8. Numărul de autoturisme a crescut anul trecut cu 604.535 în 2018, în scădere față de 2017, volumul fiind format din 130.919 autoturisme noi și 473.616 autoturisme rulate, din import. Piața de autoturisme noi a crescut cu 23,06%, în timp ce achizițiile de mașini SH din import au scăzut. În total, în 2018 au fost realizate aproximativ 1 milion de tranzacții cu autoturisme, în care intră și achizițiile de mașini rulate de pe piața internă, deja înmatriculate. (Profit.ro)

9. Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că Turcia nu se sperie și nu se lasă intimidată de amenințări, cu referire la declarația președintelui Trump că va „devasta” Turcia economic dacă aliații kurzi vor fi atacați de trupele turce în Siria. „Partenerii strategici, aliații, nu discută pe Twitter sau pe rețelele sociale” a mai adăugat Çavuşoğlu. (TheGuardian)

10. Irina-Camelia Begu s-a calificat în turul 2 la Australian Open, beneficiind de abandonul jucătoarei germane Andrea Petkovic. În schimb Monica Niculescu a fost învinsă de americanca de 17 ani, Amanda Anisimova, și a părăsit turneul australian.

Numărul serii: 169 de țări pot vizita românii fără restricții. Potrivit indexului Henley Passport pe 2019, România deține al 19-lea cel mai puternic pașaport din lume. (Profit.ro)

Fotografia serii – Zgârie nori în Yangzhou, China ieșind dintr-o ceață densă care a redus vizibilitatea la 50 metri, AFP/Getty Images:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

 

Ți-ar mai putea plăcea
România are mai puțini megawați instalați decât la 31 decembrie 1989 – Cronica serii
Iohannis: Starea de urgenţă nu va fi prelungită. Din 15 mai va fi înlocuită de starea de alertă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău