Cronica serii – Julian Assange a fost arestat de poliția londoneză după ce Ecuadorul i-a retras statutul de azilant

Cronica serii trece la ora de vară :), iar începând de astăzi va fi publicată între 19 și 20. Mulțumesc.

1. România este în topul țărilor UE unde companiile străine generează o mare parte din valoarea adăugată. În anul 2016 doar 1,2% din companiile din Uniunea Europeană erau controlate de o firmă din străinătate însă aceste companii erau responsabile pentru 15,3% din forța de muncă ocupată din UE și 25% din valoarea adăugată realizată în sectorul non-financiar, arătă datele publicate de Eurostat. În rândul statelor membre UE, țările unde companiile controlate de firme din străinătate sunt responsabile pentru cea mai mare pondere a valorii adăugate sunt Ungaria (51,4%), Slovacia (48,1%), Luxemburg (44,6 %) și România (43,3%). (Profit.ro)

2. Parlamentul European va discuta în 15 aprilie situaţia statului de drept în România, la solicitarea grupului PPE, conform anunţului făcut pe pagina sa de Facebook de europarlamentarul Cristian Preda. „Luni, 15 aprilie, situaţia statului de drept din România va fi discutată în plenul PE, aşa cum am propus. Sper ca Dăncilă să aibă curajul de a veni la Strasbourg”, anunţă pe Facebook europarlamentarul Cristian Preda. (News.ro)

3. Cofondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat după ce a petrecut şapte ani în Ambasada Ecuadorului de la Londra, a informat poliţia britanică. Assange a fost arestat la sediul Ambasadei Ecuadorului, aflat în centrul Londrei, în baza unui mandat de arestare emis pe 29 iunie 2012, pentru că nu s-a prezentat la tribunal. El a fost transportat la o secţie de poliţie din centrul Londrei unde va rămâne înainte să apară în faţa Tribunalului din Westminster. Poliţia a anunţat că a putut intra în ambasadă după ce Ecuadorul i-a retras lui Assange statutul de azilant. (News.ro)

4. Circa 37% dintre investitorii străini au spus că vor angaja mai puține persoane în perioada următoare, un procent dublu față de acum un an, în contextul în care 20% dintre ei văd o diminuare a exporturilor și a activității lor pe piața internă, dublu față de acum 6 luni, potrivit indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini despre mediul de afaceri, realizat luna trecută. Investitorii continuă să fie îngrijorați de calitatea cadrului de reglementare și lipsa predictibilității și sunt mai sceptici cu privire la perspectivele de creștere a afacerilor lor, potrivit indicelui. (Profit.ro)

5. Armata a preluat puterea în Sudan astăzi după o lovitură de stat. Președintele Omar al-Bashir, aflat la putere de 30 de ani, a fost arestat. Armata a declarat că va conduce țara în următorii 2 ani. al-Bashir, care a preluat puterea în 1989 în urma unei lovituri de stat, s-a confruntat în ultimele luni cu protestele populației după ce a mărit prețul pâinii. (Reuters)

6. Interdicţia privind avortul a fost declarată neconstituţională, într-o decizie istorică a Curţii Constituţionale din Coreea de Sud. Curtea a decis ca legea să fie revizuită până la sfârşitul lui 2020. Sub interdicţia din 1953, femeile care fac avorturi pot fi trimise la închisoare sau amendate, excepţie făcând cazurile de viol, incest sau atunci când există un risc asupra sănătăţii femeii. De asemenea, medicii care efectuează procedura pot fi trimişi la închisoare. Coreea de Sud este una dintre puţinele ţări dezvoltate unde avortul este ilegal. (News.ro)

7. Anul viitor, economiile din Asia vor reprezenta mai mult de 50% din PIB-ul global, ajustat pentru puterea de cumpărare. Este pentru prima dată, după secolul 19 când Asia va domina producția economică globală. (Link)

8. Conform unui studiu publicat în „Academy of Management Learning & Education”, Abraham Maslow nu a creat ierarhia nevoilor, celebra piramidă cu nivelurile nevoilor umane bazându-se pe o interpretare greșită a ideilor sale. (Quarz)

9. Un avion militar olandez de tip F-16 s-a împușcat singur în timpul unui exercițiu militar ce a avut loc pe 21 ianuarie. Investigația demarată de autorități arată că avionul a suferit avarii pe una din laturile fuzelajului, iar urmele coincid cu cele lăsate de propria muniție de 20 mm. Problema pare să vină din faptul că în timpul accelerării avionul are o viteză mai mare decât gloanțele. În acest incident avionul a și schimbat direcția în timpul accelerării. (Ars Technica)

10. Chiar dacă nu vor să facă rău, persoanele atractive pot fi foarte stresante deoarece întâlnirea neașteptată a unei astfel de persoane poate lăsa orice persoană rezonabilă fără cuvinte. Când vedem o persoană atractivă, zona ventriculară stângă a creierului devine activă și va pompa dopamina, spune Helen Fisher, un antropolog biologic care studiază atracția la Institutul Kinsey. „Dopamina este un stimulent pentru creier, astfel încât unii oameni ar putea reacționa surprinzător sau stânjenitor”.  (TheAtlantic)

Știrea zilei pe Cronica de Tehnologie: Kaspersky a descoperit un spyware care a fost folosit vreme de 5 ani fără a fi detectat. Numit TajMahal, spyware-ul este compus din 80 de componente distincte capabile de spionaj în moduri nemaiîntâlnite până acum. Nu se cunoaște cine l-a creat. (Wired)

Știrea zilei pe Cronica Sportivă: Youssoufa Moukoko, 14 ani, născut în Camerun, dar cu cetăţenie germană, a încheiat un contract de sponsorizare cu Nike, primind suma de un milion de euro la semnătură, informează Bild. Jucatorul pe care mizeaza producatorul de echipament sportiv este legitimat la Borussia Dortmund si la 12 ani debuta in nationala de U16 a Germaniei.(News.ro)

Fotografia serii – Un om al străzii doarme, pe o stradă din Roma, pe un teanc de pungi și ziare, Vincenzo Pinto/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Rata șomajului în Uniunea Europeană a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 19 ani – Cronica serii
Cronica serii – Peste jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a și a VII-a nu au obținut note peste 5, la matematică, la simularea Evaluării Naționale

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău