Cronica serii – Ministrul de externe polonez acuză UE că folosește standarde duble în relația cu Polonia, România, Ungaria și țările baltice

1. Un protest faţă de OUG 7, de modificare a legilor justiţiei, este anunţat pentru această seară, la ora 19:00, la Ministerul Justiţiei. Manifestanţii ar urma să plece în marş din Piaţa Victoriei. Și actorii de la Teatrul Naţional vor protesta în faţa instituţiei, cu banderole albe pe braţ, înaintea reprezentației programată să aibă loc la ora 19:30. (News.ro)

2. Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, acuză Uniunea Europeană că folosește standarde duble în relația cu diferite țări din Est, între care enumeră, în afară de țara sa, România, Ungaria și țările baltice. El spune că există o tendință de a nu fi tratați la fel ca alte țări din UE. „Ne tratează diferit doar pentru că vor să-şi afirme interesele naţionale, vor să ne slăbească poziţiile în negocierile pentru buget, de exemplu. Pur şi simplu nu mai vor să contribuie la bugetul UE ca până acum şi vor să arate că noi nu cheltuim banii cum trebuie şi că facem probleme”, a explicat Jacek Czaputowicz, ministrul de externe al Poloniei. (Digi24)

3. Serviciile de informații americane estimau, vara trecută, că nord coreenii dețin între 20 și 60 de arme nucleare. Conform cercetătorilor de la Stanford, anul trecut Coreea de Nord ar mai fi produs suficient uraniu și plutoniu pentru încă 5-7 arme nucleare ceea ce înseamnă că în timp ce discuta cu președintele Trump, arsenalul nuclear aflat la dispoziția lui Kim Jong Un a crescut. (LATimes)

4. 35.880 de roboți au fost „puși” la muncă în America de Nord, anul trecut, cu 7% mai mult decât în 2017. 16.702 au fost cumpărați de companii din afara sectorului auto, o creștere de 41% comparativ cu 2017. Retailul a cumpărat cu 50% mai mulți roboți, iar în industria auto s-a înregistrat o scădere de 12%. Toate datele sunt raportate în comparație cu 2017. (CNBC)

5. Ministerul Justiției din Canada a anunțat că a aprobat începerea procedurilor de extrădare, în Statele Unite, ale directorului financiar Huawei, Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei. Procesul va fi unul anevoios și cel mai probabil va dura mai mulți ani. În prezent Meng Wanzhou se află în arest la domiciliu, în Vancouver. (WSJ)

6. Capsula Dragon, lansată de SpaceX ieri dimineață în vederea testării transportării de echipaj uman, s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Acesta a fost unul dintre testele pe care capsula trebuie să le treacă pentru ca NASA să aprobe transportarea de echipaj uman. Contactul a avut loc la ora României 12.51, când ISS se află deasupra oceanului, la nord de Noua Zeelandă. Acţiunea a fost completă şi confirmată zece minute mai târziu. (News.ro)

7. Președintele Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Francesco Rocca, a deplâns felul în care țările europene gestionează criza imigrației și a denunțat faptul că ”Europa își pierde umanitatea”. Într-un interviu acordat agenției de presă spaniole EFE, Rocca a criticat faptul că migranții sunt „etichetați ca și cum nu ar fi oameni”. (Profit.ro)

8. Încrederea și aprobarea de către americani a acțiunilor întreprinse de președintele Trump a crescut cu 3% în Ianuarie, comparativ cu Decembrie, ajungând la 46%. Este același procent pe care l-au avut președinții Obama și Clinton la doi ani de la preluarea funcției. (WSJ)

9. Sunt 2043 miliardari în lume și doar 11 dintre ei sunt de culoare. (Link)

10. Câinii adoptă, în timp, personalitatea stăpânilor, conform unui studiu al celor de la “Journal of Research in Personality” realizat pe 1600 de persoane posesoare de câini. Până la acest studiu nu se știa dacă oamenii își alegeau un câine care le seamănă sau câinii copiau comportamentul stăpânului. (MSN)

Fotografia serii – Coperta ultimului număr din Bloomberg BusinessWeek:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
Florin Cîţu: La 1 iunie vor exista măsuri de relaxare, chiar dacă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate nu va fi atins – Cronica serii
Cronica serii – Guvernul ar putea renunța la taxa auto

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău