Cronica serii – Papa vine în România, americanii au început retragerea din Siria, iar Viktor Orban caută provocări

Constatarea serii: Indicele S&P 500 al bursei americane a crescut cu 7.4% în timpul celor 20 de zile în care guvernul american a fost parțial închis. (Link)

1. Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume,cu sediul în Elveția, își închide fabrica din Timișoara, singura din România. (Profit.ro)

2. Papa va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. Biserica Catolică a precizat că vizita se va desfăşura sub motto-ul ”Să mergem împreună”. (News.ro)

3. Coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Statele Unite a anunţat astăzi o începere a retragerii trupelor sale din Siria, fără să facă alte precizări. (News.ro)

4. „Viktor Orban caută conflictele și cei din jurul lui spun că, având puterea consolidată în Ungaria, este acum un pic plictisit. El crede că ar fi putut să fie mult mai puternic dacă ar fi fost dintr-o țară mai mare”, a declarat András Petho, un redactor de la Direkt36. „Îi place să se miște printre marile puteri”. Pasajul este preluat dintr-un material amplu despre liderul ungar publicat în The New Yorker. (Link)

5. RCS&RDS va majora tarifele lunare la anumite servicii Digi începând cu luna Martie, argumentându-și decizia și prin necesitatea de a reacționa la creșterea continuă a costurilor pe care le suportă. Clienții care nu acceptă noile tarife au dreptul de a renunța la respectivul/respectivele servicii în termen de 30 de zile, fără plata vreunei penalități sau despăgubiri. (Profit.ro)

6. Șoferilor le va fi interzis să își mai facă selfie sau transmisii live la volan, iar sancțiunile vor merge până la suspendarea permisului. Interdicția apare într-un proiect de lege care urmează să fie adoptat de Guvern și Parlament. (Profit.ro)

7. Serviciile poloneze de securitate au arestat un angajat chinez al Huawei şi un angajat polonez al Orange Polska pe care-i suspectează de spionaj. Două birouri, aparţinând Huawei Polonia şi filialei poloneze a Orange, au fost percheziţionate, potrivit postului polonez de televiziune TVP. (News.ro)

8. Trei din Germania: 1. Guvernul german se confruntă cu un deficit de aproximativ 100 de miliarde de euro la planurile sale bugetare până în 2023 din cauza încetinirii economiei, a anunțat publicația Der Spiegel, citând un document întocmit de experții grupului parlamentar al conservatorilor cancelarului Angela Merkel (Profit.ro). 2. Grupul german Lufthansa și-a păstrat și în 2018 titlul de cel mai mare operator aerian european, cu un număr record de pasageri, 142,3 milioane, în creștere cu 10% față de 2017, în timp ce compania irlandeză low-cost Ryanair, liderul din 2016, a transportat 139 de milioane de pasageri (Profit.ro). 3. Brandul Volkswagen a înregistrat un volum de 6,24 milioane de vehicule vândute la nivel global, în 2018, o creștere de 0,2% față de 2017, dar una suficientă pentru a marca un nou record pentru marca germană (Profit.ro).

9. Preşedintele Comitetului Olimpic Japonez, Tsunekazu Takeda, a fost pus sub acuzare în Franţa pentru corupţie. El ar fi cumpărat voturile membrilor africani ai CIO pentru ca Tokyo să devină gazda Jocurilor Olimpice din 2020. (News.ro)

10. Doar 5% din suprafața Pământului este neafectată de oameni, mult sub estimarea precedentă de 19%. 95% din suprafața Planetei a fost afectată de modificări umane, în timp ce 84% a fost afectată de mai multe modificări făcute de rasă umană. (Axios)

Cifra serii: 3 este numărul maxim de prenume pe care părinții îl vor mai putea acorda copiilor, conform unui proiect de lege (Profit.ro)

Fotografia serii – Un ofițer de poliție discută cu un băiat lângă resturile unor haine afectate de un incendiu în Bakara, cea mai mare piață din Mogadishu, Somalia, Mohamed Abdiwahab/AFP/Getty Images:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Deficitul, la 10 luni, a ajuns la 21 miliarde lei, de trei ori mai mare ca anul trecut
Cronica serii – Dacian Cioloș: pe termen scurt si mediu ar trebui sa ajungem la alegeri anticipate

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău