Secretarul general al NATO la Bucureşti: Ne aflăm în ”cea mai mare criză de securitate dintr-o generaţie întreagă” – Cronica serii

1. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, la Bucureşti, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că ne aflăm în ”cea mai mare criză de securitate dintr-o generaţie întreagă” şi a mulţumit României pentru ajutorul dat în cadul NATO şi pentru sprijinirea Ucrainei. (News.ro)

2. 41% dintre români cred că România va fi admisă în spațiul Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne programat pentru data de 8 decembrie, în timp ce 31% consideră că România nu va fi acceptată iar 2%% nu pot aprecia, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde. Potrivit sondajului, 23% dintre cei intervievați consideră justificate reținerile exprimate de unele țări ca Olanda sau mai recent Austria, 43% cred că nu sunt justificate, iar 29% nu pot aprecia. (G4Media)

3. Întreaga companie Enel România, pregătită spre vânzare, este evaluată la 1,8 miliarde euro-1,9 miliarde euro. Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC), cea mai mare companie de electricitate elenă, concurează cu fondurile de investiții Brookfield Asset Management și Amber Infrastructure Group pentru achiziție. Gigantul american Goldman Sachs, care a realizat anterior majorarea de capital la PPC, în valoare de 1,3 miliarde de euro, este și consilierul său pentru achiziția diviziilor Enel România din rețeaua de distribuție, producție (surse regenerabile) și furnizare a energiei electrice. Vânzarea este de așteptat să fie semnată în februarie – martie 2023 sau cel târziu în aprilie. (Profit.ro)

4. Gazprom a anunțat luni, pe contul său de Telegram, că nu va reduce volumul gazelor naturale transportate spre Republica Moldova, după ce oficialii companiei ruse au precizat că subsidiara sa de la Chișinău, Moldovagaz, a achitat datoria pentru gazele naturale livrate în luna noiembrie. (G4Media)

5. Împrumuturile bancare acordate gospodăriilor din zona euro au scăzut în octombrie, iar depozitele deținute de instituțiile financiare au scăzut cu o sumă record în octombrie, potrivit cifrelor publicate luni de Banca Centrală Europeană. Depozitele bancare din zona euro, excluzând cele ale guvernelor centrale, au scăzut cu 64 de miliarde de euro, prima scădere din 2014. (FT)

Din Cronica de Tehnologie: Rolls-Royce și easyJet testează un motor cu reacție care funcționează cu hidrogen. Rolls-Royce AE-2100A este un motor care, în mod normal, mergea cu kerosen, însă, inginerii vor să demonstreze că se poate zbura și cu hidrogen, care nu produce CO2. (BBC)

6. Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că ar fi surprinsă dacă inflația din zona Euro ar fi atins un nivel maxim, sugerând că recenta creștere a ratelor dobânzilor nu s-a încheiat. (Bloomberg)

7. Pentagonul ia în considerare o propunere venită din partea companiei americane Boeing de a furniza Ucrainei un tip de rachetă cu o rază de acțiune de 150 de kilometri, care să poate fi lansată de către sistemele Himars aflate deja în dotarea armatei ucrainene. Racheta GLSDB ar putea lovi precis ținte aflate la o distanță de 150 de kilometri, dublu față de rachetele standard lansate de sistemele Himars din prezent. (Digi24)

8. Miniştrii de Externe din Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia şi Suedia, care marţi sunt aşteptaţi la Bucureşti, pentru a participa la reuniunea NATO, se află luni la Kiev pentru a-şi arăta sprijinul oferit Ucrainei. (News.ro)

9. Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global s-a situat la 0,5% în 2021, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, în condițiile în care consumul de energie și emisiile generate de acesta au crescut cu 5,5% față de nivelurile din 2020, primul an marcat de pandemie, arată cel mai recent raport PwC Net Zero Economy Index 2022. În 2020, rata de reducere a emisiilor de carbon a fost de 2,5%, pe fondul scăderii cu 4,3% a cererii globale de energie. (Hotnews)

10. Fostul senator PSD Niculae Bădălău, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi, care a fost reţinut de DNA pentru dare de mită şi trafic de influenţă, a fost arestat preventiv, luni, pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Cealaltă persoană reţinută în acest dosar a fost plasată în arest la domiciliu. Decizia instanţei poate fi contestată. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Austria se opune începerii negocierilor de aderare accelerată la UE cu Ucraina şi Republica Moldova – Cronica serii
Zona minei Roşia Montană a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău