Cronica serii – Planeta s-ar putea incalzi cu aproape 4 grade Celsius pana in 2100

RIP Charles Aznavour

1. Astăzi a început noul an universitar, este ziua mondială a luptei împotriva cancerului la sân, iar Emagic a anunțat soldout pentru concertul Metallica de anul viitor.

2. Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a ţinut un discurs, la ceremonia de deschidere a anului universitar la Facultatea de Drept, în care le-a vorbit studenţilor despre importanţa studiului şi a integrităţii şi în care a punctat faptul că progresul făcut de sistemul juridic din România este în pericol, deoarece recentele schimbări ameninţă să dea timpul înapoi, la începutul anilor 2000. (News.ro)

3. Rezervele valutare administrate de BNR au crescut cu 361 de milioane de euro, până la 31,42 de miliarde de euro, la finele lunii septembrie comparativ cu luna precedentă. Este prima creștere a rezervei valutare după luna februarie. (Profit.ro)

4. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis astăzi o cerere a DNA de redeschidere a urmăririi penale într-un dosar care îl vizează pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Instanţa supremă a admis cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale în rem şi numai cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. DNA a depus cererea pe data de 3 iulie şi are ca obiect „confirmare redeschidere urmărire penală „. (Hotnews)

5. Administrația Trump a dat publicității un raport în care precizează că dacă nu se schimbă nimic planeta se va încălzi cu aproape 4 grade Celsius până în 2100, cu efecte catastrofale, de la dispariția coralilor până la inundarea zonelor de coastă, inclusiv Miami și Manhattan. Analiza nu vine cu sugestii pentru îmbunătățire, din contră, pleacă de la premiza că soarta planetei nu mai poate fi schimbată și încearcă să justifice o decizie a președintelui Trump de a îngheța, începând cu 2020, standardele emisiilor de gaze pentru mașini. (WashingtonPost)

6. Zece companii românești, respectiv Annabella, Aramis Group, B&B Collection, Dobrogea Grup, Fox Com Serv, Grup Serban, Intertranscom, Promat Comimpex SRL, Romaqua Group Borsec, SC Diana SRL, au fost incluse în ediția de anul acesta a raportului “1.000 de companii care pot inspira Europa”, realizat de bursa de la Londra. (Profit.ro)

7. Coreea de Nord şi Coreea de Sud au început să retragă mine antipersonal din Zona Demilitarizată, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări au continuat să scadă în urma întâlnirii, luna trecută, între liderii lor. (News.ro)

8. Acțiunile Tesla au crescut astăzi cu 15%, după ce ieri s-a anunțat înțelegerea dintre Elon Musk și SEC, reglementatorul pietei de capital din Statele Unite. Creșterea anulează scăderea de 14% înregistrată după ce SEC a anunțat că-l va da în judecată pe Musk pentru fraudă. (CNBC) În același timp blogul Electrek anunță o producție de 80.000 mașini pentru trimestrul 3, din care 53.000 sunt Modelul 3, în linie cu planurile companiei.  (CNBC)

9. O specie de cangur de copac care era pe lista animalelor dispărute de 90 de ani, a fost fotografiată pentru prima oară. (Quarz)

10. Construirea unui bazin de polo la Arad a fost finalizată cu o întârziere de cinci ani, lucrările fiind recepţionate astăzi, însă baza sportivă va putea fi dată în folosinţă abia de anul viitor. Lucrările au costat peste 23 de milioane de lei, mai puţin de o treime fiind investiţia municipalităţii arădene. (News.ro)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
FMI a îmbunătățit prognoza privind evoluția economiei României – Cronica serii
Ursula von der Leyen: Vaccinarea împotriva COVID-19 va începe în Uniunea Europeană în zilele de 27, 28 şi 29 decembrie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău