Cronica serii – Prima căsătorie între două persoane de același sex în familia regală britanică

1. Biserica Catolică Germană și-a cerut scuze pentru victimele abuzurilor sexuale ale preoților. Aproape 4000 de copii au fost abuzați sexual, în ultimii 70 de ani, de 1670 de preoți, iar acesta ar putea fi doar „vârful aisbergului”. (Reuters)

2. Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, el rămânând membru al partidului. (News.ro)

3. Familia regala britanica a avut prima căsătorie între persoane de același sex. Lordul Ivar Mountbatten, 55 de ani, var cu Regina Elisabeta a II-a, s-a căsătorit cu partenerul său, James Coyle. (VanityFair)

4. Masa monetară în sens larg a crescut în luna august, față de aceeași lună a anului trecut, cu 10,8%, până la 365,22 miliarde lei (78,35 miliarde euro), potrivit datelor publicate de BNR. (Profit.ro). Creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 6,6% în luna august față de aceeași lună a anului trecut, la 244,95 miliarde lei (52,56 miliarde euro), arată datele BNR. (Profit.ro)

5. ARCUB, asociația prin care Primăria București organizează cele mai multe evenimente culturale, a cerut 7 milioane lei la rectificare, bugetul total urmând să ajungă la 55 milioane lei. CREART, Centrul de Creație, Arta și Tradiție al Municipiului București, a cerut 11 milioane la rectificare. (News.ro)

6. Qualcomm acuza oficial Apple că a transferat informație confidențială despre procesoarele lor pentru modemuri către Intel. (WSJ)

7. Inspectorii Antifraudă au sigilat în ultima perioadă 12 parcuri auto cu autoturisme și utilaje agricole „la mâna a doua” și o platformă feroviară pentru autoturisme rulate, parte a verificării comerțului cu mașini second-hand pentru prevenirea fraudelor cu TVA. Acțiunile vizând comerțul cu astfel de mașini sunt inițiate în cadrul operațiunii denumite Xenon, lansată de Fisc încă din prima parte a anului 2016. (Profit.ro)

8. Români care trăiesc în sărăcie extremă:
2009: 700.000
2015: 1,1 milioane

9. România a coborât 5 locuri într-un clasament global privind eficiența sistemului național de sănătate măsurată în funcție de raportul cheltuieli-rezultate, fiind depășită de state ca Italia, Franța, Grecia, Cehia și Marea Britanie. Sistemul românesc de sănătate este însă mai eficient decât cele din Belgia, Germania, Ungaria sau Bulgaria. Clasamentul este realizat de Bloomberg pe baza datelor publice pentru anul 2015, analizează 56 de economii cu o populație de cel puțin 5 milioane de locuitori, o speranță de viață de minim 70 de ani și un produs brut intern pe cap de locuitor de peste 5.000 de dolari. (Profit.ro)

10. Steve Jobs a cumpărat, dând un singur telefon, drepturile de a folosi brevetul „one click payment”, de la Amazon, cu $1 milion, în 1998-1999. (Quarz)

Cronica serii este sustinuta de 2Performance.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Economia Statelor Unite a crescut cu 3.5% în trimestrul 3
Știrile pozitive ale anului 2019. Aprilie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău