Cronica serii – PSD nu a reușit să treacă la vot legea offshore, în Camera Deputaților

1. Bilanţul seismului urmat de un tsunami pe Insula indoneziană Sulawesi a depăşit 1.400 de morţi, iar speranţa găsirii unor supravieţuitori scade. (News.ro)

2. Premierul Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România. Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase. (News.ro)

3. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, la dezbaterea despre statul de drept din România, din plenul Parlamentului European, că ultimele evoluţii privind modificările asupra legilor justiţiei şi a codurilor penale sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană, arătând că situaţia din România s-a deteriorat. El a mai spus că până acum Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor organismelor europene. „Cred sincer că încă mai avem o şansă să schimbăm situaţia”, a mai spus Timmermans. De asemenea, el a cerut ca autorităţile române să înceapă o investigaţie cu privire la protocoalele serviciilor de informaţii cu instituţiile din justiţie, pentru că este nevoie de o independenţă a justiţiei. (News.ro)

4. Propunerile PSD de modificare a Legii offshore nu au primit miercuri votul final din partea Camerei Deputaților. La propunerea UDMR, proiectul de lege a fost retrimis comisiilor de specialitate pentru noi dezbateri, având în vedere că PSD nu ar fi deținut majoritatea pentru a adopta aceste modificări. (Profit.ro)

5. Banca centrală ar putea impune până la finele anului limitarea gradului de îndatorare prin regulament, o măsură care nu a mai fost luată pe piața bancară din România după 2007. Efectul unei astfel de măsuri este că debitorii s-ar putea califica la împrumuturi mai mici decât în prezent, astfel încât ratele lunare să nu depășească un anumit nivel maxim decis de banca centrală. (Profit.ro)

6. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a anunţat menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an. (Profit.ro)

7. Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a numit pe Serghei Skripal, fostul spion rus care a fost otrăvit în Marea Britanie, drept un „nemernic şi un trădător”. „El a fost un spion. Un trădător al Rusiei. Un trădător de țară.”, a declarat Putin. (CNN)

8. Honda va investi $2.75 miliarde în divizia de mașini autonome a celor de la General Motors. (WSJ)

9. Jucătorii profesioniști de eSports/jocuri video devin milionari până în 30 de ani pe o piață care anul acesta va depăși $900 milioane. (CNBC)

10. Brazilianca Maya Gabeira a înregistrat un record, devenind femeia care a făcut surf pe un val de 20.72 metri. (Video)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Dăncilă: Din 2023 vom merge pe autostrada de la Bucuresti la Brasov
Mai mult de jumătate din localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău