Primele gaze din Marea Neagră au intrat azi în țară – Cronica serii

1. Black Sea Oil & Gas anunță că a început producția de gaze din Proiectul MGD, iar primele gaze au fost introduse ȋn Sistemul Național de Transport în această după-amiază. Proiectul MGD este parte din platoul continental românesc al Mării Negre. (Profit.ro)

2. Opt jaloane PNRR dintre cele aferente anului 2021 încă mai necesită detalii pentru finalizare, se arată în auditul de jaloane întocmit de Autoritatea de Audit, document obținut din surse guvernamentale. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat, în data de 30 mai, transmiterea oficială către Comisia Europeană a primei cereri de plată în contul PNRR, care se bazează pe îndeplinirea primelor 21 de jaloane cu termen la 31 decembrie 2021. (G4Media)

3. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că variola maimuţei nu se transmite uşor şi nu necesită măsuri de precauţie ca în cazul infecţiei cu noul coronavirus, menţionând că nu se pune problema unei transmiteri comunitare a acestei boli, pentru că rata de reproducere este în jur de 0,3. (Digi24)

4. Randamentele la datoria pe termen lung a României au crescut abrupt față de mijlocul săptămânii trecute și se apropie de pragul de 9%, cel mai ridicat nivel de după ianuarie 2010, în condițiile turbulențelor de pe piețele internaționale. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Coinbase, cel mai mare criptoexchange din SUA, intenționează să își reducă numărul de angajați cu ~18%, ceea ce înseamnă aproximativ 1.100 de angajați, „pentru a ne asigura că rămânem sănătoși în timpul acestei recesiuni economice”, după ce compania „a crescut prea repede”. (Link)

5. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, la baza Mihail Kogălniceanu, că Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, a precizat el, arătând că puterile europene vor fi prezente la această masă aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul lor. (News.ro)

6. Preşedintele chinez Xi Jinping i-a dat asigurări omologului său rus Vladimir Puțin, într-o convorbire avută prin telefon, cu privire la susţinerea Beijingului în domeniul ”suveranităţii” şi ”securităţii”, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă. Agenția nu precizează dacă aceste declaraţii vizează Ucraina sau Taiwanul. (News.ro)

7. Statele membre NATO urmează să furnizeze armament greu modern Ucrainei, însă acest lucru ”necesită timp”, deoarece este necesară o formare a militarilor ucraineni în folosirea acestora, a anunţat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Microsoft elimină Internet Explorer din Windows, la aproape 27 de ani de când a fost lansat. Programul este dezactivat începând de astăzi, iar utilizatorii sunt direcționați către Edge, care oferă în continuare un mod de compatibilitate cu Internet Explorer, ce va fi suportat până în 2029. (The Guardian)

8. Comisia Europeană a lansat miercuri noi represalii împotriva Regatului Unit, după ce Londra a trecut la o revizuire unilaterală a statutului post-Brexit al Irlandei de Nord. Comisia a anunţat proceduri de înfringement care deschid calea unei acţiuni în justiţia Uniunii Europene, denunţând o ”încălcare a legii internaţionale”. (News.ro)

9. Vânzările din retailul american au scăzut în mai, comparativ cu aprilie, cu 0,3%, pe fondul creșterii inflației, a prețurilor crescute la combustibili și a ratelor ipotecare. (WSJ)

10. Tot mai mulţi şoferi sunt prinşi de poliţişti conducând sub influenţa substanţelor interzise, iar „consumul de droguri la volan riscă să-l egaleze pe cel de alcool”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Deficitul, la 10 luni, a ajuns la 21 miliarde lei, de trei ori mai mare ca anul trecut
În România se taie ilegal, ȋntr-un an, 20 milioane de metri cubi de lemn – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău