Cronica serii – România are cel mai mic decalaj privind diferența de câştiguri dintre femei și bărbați, din UE

1. Comerțul cu amănuntul continua să crească în România, înregistrând, în Ianuarie, o creștere de 6,6%, comparativ cu aceeași lună din anul anterior, ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate în vânzările de produse nealimentare, comerțul cu amănuntul al carburanților și vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

2. Acționarii celor 7 administratori de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezenți pe piața din România au venit la București pentru a discuta cu autoritățile despre OUG 114/2018, cele două părți convenind să se revadă la finalul lunii, interval în care administratorii să se gândească în ce proiecte de parteneriat public-privat sau proiecte de infrastructură ar fi dispuși să investească. (Profit.ro)

3. Poliția din Londra a declanșat o investigație de posibilă fraudă la fintech-ul Revolut după ce săptămâna trecută presa a relatat despre eventuale spălări de bani care ar fi avut loc anul trecut. (FT)

4. România înregistrează cel mai mic decalaj din Uniunea Europeană între câştigul mediu brut pe oră al angajaţilor bărbaţi şi cel al femeilor, de doar 3,5%, cel mai ridicat nivel fiind în Estonia, (25,6%), urmat de cel din Cehia (21,1%) şi Germania (21%) în timp ce media europeană este de 16%. Niveluri foarte scăzute ale acestui de decalaj mai sunt în Italia şi Luxemburg (5%). (News.ro)

5. Bugetul militar al Chinei, al doilea în lume după cel al Statelor Unite, urmează să crească cu 7,5% în 2019, o scădere față de anul trecut, a anunțat Guvernul. Anunțul are loc în contextul în care Beijingul ridică tonul în fața susținătorilor independenței Insulei Taiwan. (Profit.ro)

6. Hackerii chinezi au încercat să fure, de la cel puțin 27 de universități din Statele Unite și din alte țări, inclusiv de la MIT, tehnologie folosită în dezvoltarea navelor de război. (WSJ)

7. Nordea, cea mai mare bancă din nordul Europei, a gestionat tranzacții suspecte de 700 milioane de euro în perioara 2005-2017, potrivit unor documente prezentate de televiziunea finlandeză Yle. Yle, parte a unui grup de companii media care relatează despre acuzații mai largi legate de operațiuni de spălare de bani în regiunea baltică în favoarea Rusiei, a arătat că banii au provenit de la companii înregistrate de paradisuri fiscale, cum ar fi Insulele Virgine Britanice, Panama sau Belize. (News.ro)

8. India vs Pakistan:
Bugetul apărării:
India: $63 miliarde
Pakistan: $10 miliarde
Armata:
India: 1.3 milioane soldați
Pakistan: 0.63 milioane soldați
Avioane:
India: 2185
Pakistan: 1281
Tancuri:
India: 4426
Pakistan: 2182
Nave de război:
India: 295
Pakistan: 197

9. Competiția Car of The Year, care desemnează în fiecare an cea mai bună mașină din Europa, din punctul de vedere al jurnaliștilor aflați în juriu, a ales pentru ediția 2019 mașina câștigătoare, Jaguar I-Pace, un vehicul electric, primul SUV electric al unei mărci europene, în cel mai strâns vot din istoria competiției. (Profit.ro)

10. Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) din Parlamentul European a votat favorabil propunerea ca, începând cu 2021, să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană. Comisia propune ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru țările din Uniunea Europeană care decid să-și păstreze permanent ora de vară. (Profit.ro)

Bonus: Însoțitoarele de bord de la Virgin Atlantic nu vor mai fi obligate să se machieze pentru zborurile unde vor fi parte din echipaj. (Quarz)

Fotografia serii – 22 de trenuri au fost anulate după ce mai mulți fermieri indieni au blocat calea ferată nemulțumiți de politicile guvernului, Devi Dass Pură, India, Răminder Pal Singh/EPA:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
România a avut a patra cea mai mare creștere economică din UE, în primul trimestru din 2023 – Cronica serii
Ministerul Apărării Naționale a semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău