Plenul Camerei Deputaţilor a respins proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin – Cronica serii

1. Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este vorba de un proiect depus în 2015 şi care a rămas blocat în comisii, la Camera Deputaţilor, timp de 7 ani. (News.ro)

2. Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege prin care, în esență, furnizorilor de energie electrică și gaze naturale ai celor mai multe tipuri de clienți, care au prevăzute în contractele cu acești clienții prețuri finale mai mici decât limitele maxime prevăzute de legislația în vigoare în intervalul 1 aprilie 2022 – 30 martie 2023, le este interzis să majoreze prețurile contractuale în perioada respectivă, pentru a profita de plafoane. (Profit.ro)

3. Educația sexuală la școală se va face doar din clasa a 8-a și doar cu acordul scris al părinților, potrivit unui vot dat marți în Camera Deputaților, cameră decizională. Legea, care reglementează educația sexuală în școli, a fost întoarsă o dată în Parlament de președintele Iohannis și merge acum din nou la promulgare. (G4Media)

Promo: L!NK este noua aplicație eCommerce lansată de MOCAPP pentru a ajuta magazinele online să crească prin parteneriate cu proprii lor clienți care sunt populari în Social Media. Aplicația este instalată deja de 230 de magazine din 42 de țări și urmează să fie lansată oficial în Marea Britanie. Pentru a susține extinderea europeană, L!NK este deschisă pentru investiție prin SeedBlink până mâine, 22 iunie. Poți afla mai multe detalii despre această rundă de finanțare aici.

4. PSD salută acordul partidelor din coaliţie cu privire la necesitatea unei intervenţii hotărâte din partea Guvernului pentru combaterea creşterii preţurilor la carburanţi. În acest sens, PSD solicită ministrului Energiei Virgil Popescu să prezinte urgent în coaliţie propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluţie identificată în acest sens. PNL arată într-un comunicat de presă că responsabilitatea pentru diminuarea prețurilor la carburanți este exclusiv a ministrului Finanțelor, Adrian Câciu (PSD).

5. Reducerea accizelor sau a TVA nu este o măsură fezabilă pentru a limita creșterea prețurilor la carburanți, întrucât ar însemna o încălcare a unor directive ale Uniunii Europene, arată o adresă a Ministerului Finanțelor. Scăderea celor două taxe sau a uneia dintre ele a fost solicitată recent de către politicieni și economiști pentru a limita creșterea prețurilor carburanților, cu impact major și în evoluția altor prețuri. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Nomura devine primă bancă ai cărei economiști estimează că economia Statelor Unite va intra, cel mai probabil, în recesiune la finalul acestui an. (Bloomberg)

6. Mai mult de trei sferturi dintre români sunt îngrijoraţi de o eventuală criză economică care le-ar putea influenţa situaţia financiară, arată barometrul publicat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), potrivit căruia evoluţia inflaţiei a afectat unul din doi români. (News.ro)

7. Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca consideră că acţiunile politice afectează etica academică, susținând că această situaţie a culminat cu decizia Curţii Constituţionale, „care complică măsurile” ce se pot lua în privinţa plagiatelor. Universitatea clujeană amintește că abaterile de etică pot fi sancționate prin mecanismele interne ale instituțiilor academice. (Hotnews)

8. Un al treilea parlamentar se alătură REPER, partidul creat după plecarea lui Dacian Cioloș din USR. Deputatul de Sălaj Alin Prunean și-a dat demisia din USR și va intra în REPER. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Singapore propune o nouă legislație pentru moderarea conținutului online, cu scopul declarat de protejare a copiilor și combatere a dezinformărilor. Dacă va fi adoptată, viitoarea legislație va obliga platformele sociale să pună în practică ordinele de moderarea a conținutului venite din partea guvernului. (Bloomberg)

9. Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, a demisionat din funcţia de vicepremier, a anunţat marţi agenţia poloneză de presă PAP. (Digi24)

10. Nikolai Patrușev, fost spion KGB, fost șef FSB și actual secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că acțiunile „ostile” ale Lituaniei arată că „Rusia nu poate să aibă încredere” în Occident, despre care a spus că și-a încălcat angajamentele luate în ce privește Kaliningradul.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Președintele Iohannis refuză numirile Olguței Vasilescu la Transporturi și Ilan Laufer la Dezvoltare
Cronica serii – Dacian Cioloș: pe termen scurt si mediu ar trebui sa ajungem la alegeri anticipate

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău