Nicolae Ciucă este propunerea PNL de premier – Cronica serii

1. Ministrul interimar al Apărării Nicolae Ciucă a fost propus şi votat de Biroul Executiv al PNL pentru funcţia de premier, cu unanimitate de voturi. Decizia conducerii PNL vine după o discuţie pe care preşedintele PNL Florin Cîţu a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis, în urma blocării negocierilor cu cei de la PSD. (News.ro)

2. Liderii PNL, PSD și UDMR au fost de acord cu creșterea pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei. Impactul bugetar pentru această măsură ar fi de 800 de milioane de lei. (G4Media)

3. Mesaj dur al comisarului european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, aflat ân vizită în România, una din țările cu cele mai scăzute rate de vaccinare din UE. El a spus certificatul verde și vaccinarea sunt instrumentele pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, dar că e nevoie de „curaj politic” pentru implementarea acestor măsuri. (Hotnews)

4. OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, susține că prețurile vor continua să rămână la un nivel ridicat până în trimestrul al doilea al anului viitor, când poate fi înregistrată o “oarecare” diminuare a acestora. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Amazon și-a anunțat clienții din Marea Britanie că nu va mai accepta, din 19 ianuarie 2022, plăți cu cardurile de credit emise de Visă din cauza comisioanelor mari de tranzacționare. Acțiunile Visa au scăzut cu peste 5% după acest anunț. (Bloomberg)

5. Angajaţii la stat ar putea avea o minivacanţă de 1 decembrie, Ministerul Muncii propunând ca şi luni, 29 noiembrie, să fie zi liberă, punte între weekend şi zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. (News.ro)

6. Cocktailul de anticorpi realizat de AstraZeneca ca tratament preventiv pentru persoanele neinfectate care nu răspund bine la vaccinuri oferă protecție de 83% după șase luni. (Hotnews)

7. Înmatriculările de autoturisme din Uniunea Europeană au înregistrat un declin major, de -30,3% în luna octombrie, ca urmare a scăderilor accentuate din țările membre, unde valori mari ale pierderilor au fost raportate pe piețe importante. Scăderea de 35 de procente a pieței germane adus o pierdere de 100.000 de autoturisme industriei. (Profit.ro)

8. Episcopii catolici din SUA au renunțat la eforturile lor de a interzice sfânta împărtășanie pentru politicienii care susțin dreptul la avort, evitând un conflict cu președintele Biden. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Apple va vinde componente de iPhone și instrumente cu care posesorii să poată realiza singuri reparații. Noul program Self Service Repair, care va fi lansat anul viitor, prevede ca Apple să și publice online manualele necesare. Compania americană plănuiește să extindă, apoi, programul, urmând să includă și Mac-urile cu M1. (Profit.ro)

9. O echipă de oameni de ştiinţă din Israel a dezvoltat o nouă tehnologie bazată pe inteligenţa artificială pentru depistarea minciunilor prin intermediul mişcărilor muşchilor faciali, a anunţat săptămâna aceasta Universitatea din Tel Aviv. (Hotnews)

10. Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 580 de ani va avea loc în noaptea de joi spre vineri. Fenomenul este vizibil în toată America de Nord, precum și în unele zone din America de Sud, estul Australiei și nord-estul Asiei. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – 320.000 de semnaturi stranse de USR pentru campania “fara penali”
Trec în online școlile și grădinițele cu rată de vaccinare a personalului mai mică de 60% din localitățile în care incidența cazurilor depășește 3 la mie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău