Cronica serii – România se luptă cu Bulgaria pentru o nouă uzină Skoda ce ar genera 4-5000 locuri de muncă

RIP Bernardo Bertolucci

1. România și Bulgaria sunt cele două opțiuni pe care Skoda le ia în calcul pentru noua uzină pe care vrea să o construiască în Estul Europei pentru a produce Karoq și Seat Ateca după 2022. Uzina ar genera 4000-5000 locuri de muncă și ar necesita o investiție de aproape 1 miliard euro. (Automarket)

2. Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării regionale, şi-a depus astăzi demisia din Guvern. (News.ro) Premierul Viorica Dăncilă declarase, după şedinţa conducerii PSD, că a discutat despre demisie cu Paul Stănescu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării, şi că acesta nu a vrut să-şi dea demisia. (News.ro)

3. Şeful statului ucrainean Petro Poroşenko a semnat astăzi un decret prin care instaurează legea marţială pe o perioadă de două luni. Decizia vine după conflictul de ieri, din Marea Neagră, când 3 nave ucrainiene au fost atacate și sechestrate de nave militare ruse. (News.ro)

4. Încrederea analiștilor CFA în economia românească a scăzut în luna Octombrie. Analiștii estimează că euro ar putea depăși nivelul de 4,75 lei în următoarele 12 luni. (Profit.ro)

5. Viitoarea taxă pe care proprietarii de autovehicule înmatriculate în România o vor plăti se va aplica nu doar autovehiculelor mai vechi de zece ani, ci tuturor mașinilor poluante și va avea mai multe componente, care nu vor intra concomitent în vigoare la 1 ianuarie 2019, a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Aceasta se referă la taxă ca la o „contribuție„ pe care cetățenii o plătesc în baza principiului conform căruia poluatorul plătește. (Profit.ro)

6. Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Şova, a inspectat astăzi şantierul autostrăzii A3, la intrarea în Bucureşti, declarându-se ”extrem de nemulţumit”. Şova a afirmat că va lua ”cele mai severe măsuri” împotriva constructorului care nu a întâmpinat alte probleme decât ”lene şi slabă mobilizare”. Termenul pentru inaugurarea acestui segment este 1 decembrie. (News.ro)

7. Trei sferturi dintre întreprinderile mici și mijlocii, chestionate de Consiliul IMM, se așteaptă să aibă dificultăți ca efect al majorării salariului minim, iar jumătate se pregătesc să concedieze până la 5 angajați. Antreprenorii se așteaptă să fie obligați să scumpească produsele și serviciile pe care le furnizează și să piardă din contracte sau piețe. Sondajul a fost efectuat în rândul a 963 de companii. (Profit.ro)

8. Creditele acordate populaţiei şi firmelor au crescut cu 6,8% (2,4% în termeni reali) în luna octombrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la 249,622 miliarde lei (53,58 miliarde euro), într-un ritm crescut faţă de luna precedentă, arătă datele BNR. (News.ro)

9. Amenda pentru călătorii Societății de Transport București care merg fără bilet sau abonament valabil va crește de la 150 de lei la 500 de lei, potrivit noului regulament al serviciului comunitar de transport public local de călători în regiunea București–Ilfov. Rămâne în continuare posibilitatea de achitare a unei suprataxe de 50 de lei, în condițiile în care călătorul are banii și poate plăti pe loc. (Hotnews)

10. GM va reduce cu 15% personalul din America de Nord, ceea ce înseamnă că 8000+de oameni vor fi concediați. Compania pune reducerile pe seama ciclicității pieței auto din Statele Unite, așteptându-se la o scădere a acesteia în anii următori. GM a mai anunțat că se va concentra pe mașini electrice și hibrid, precum și pe SUV-uri și camionete, reducând producția de sedan-uri. (WSJ)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanțelor Publice: Revenirea în ”V” a economiei este o certitudine – Cronica serii
Ministrul austriac de Externe: Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău