Jumătate din români cred că Ucraina ar trebui să încheie un acord de pace cu Rusia – Cronica serii

1. Potrivit unui studiu multinațional publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), în Europa se înregistrează un pesimism din ce în ce mai mare în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina. Documentul arată că, în medie, doar 10% dintre europeni cred că Ucraina va triumfa în conflict. Opinia predominantă în toate cele 12 state membre participante la sondaj este că un „acord de compromis” va pune capăt războiului. Potrivit sondajului, 50% dintre români cred că Ucraina ar trebui să ajungă la o înțelegere cu Rusia pentru încheierea războiului. (G4Media)

2. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a dispus măsuri de întărire a apărării României, după ce a analizat „grava situaţie de securitate” de la graniță şi „implicaţiile pentru România”, cauzate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina acum doi ani. (Libertatea)

3. Liberalii au votat miercuri comasarea alegerilor şi listele comune cu PSD la europarlamentare, cu 48 de voturi pentru, 6 împotrivă, 2 abţineri. (News.ro)

4. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că vrea ca lista comună pentru Parlamentul European să fie deschisă de „o femeie independentă de cele două partide”. (Digi24)

5. Vânzările foarte bune ale mărcii Dacia din 2023 au continuat și în prima lună din acest an, iar primul efect este vizibil la Sandero, care începe anul pe primul loc în clasamentul celor mai vândute mașini din Europa. Principalul rival, Tesla Model Y, care anul trecut a fost numărul 1, a ieșit din Top 10 al vânzărilor. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Amprentele folosite pentru autentificare pot fi recreate pe baza sunetelor pe care le emitem în momentul atingerii ecranelor, avertizează oamenii de știință. În teste, aceștia au avut succes în cazul a până la 27,9% din amprentele parțiale și 9,3% din amprentele complete în doar cinci încercări la cea mai înaltă setare de securitate FAR (False Acceptance Rate). (News.ro)

6. Gabriela Firea, primvicepreședinte PSD, a declarat miercuri că liderii coaliției PSD – PNL discută patru variante pentru a câștiga Primăria Capitalei. Ea nu a spus când va fi luată o decizie finală. Cele patru variante sunt:
– Candidat independent susținut de ambele partide
– Candidat PSD susținut și de PNL
– Candidat PNL susținut și de PSD
– Fiecare partid să intre cu propriul candidat (G4Media)

7. Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, relevă sondajul pe baza căruia PSD şi PNL au discutat comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune, sondaj realizat de Avangarde, la comanda celor două partide. Acelaşi sondaj mai arată că PSD ar obţine 31% din voturi la alegerile pentru Parlamentul european, iar PNL 20%, urmat de AUR cu 18 % şi de Alianţa Dreapta Unită, cu 15%. (News.ro)

8. Produsul intern brut al Germaniei va crește cu 0,2% în acest an, în timp ce țara trece prin „ape dificile”, a declarat miercuri ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Prognoza revizuită este în scădere față de o estimare anterioară de 1,3%. (CNBC)

9. Curtea Supremă din Alabama a hotărât că, potrivit legii statale, embrionii conservaţi prin congelare sunt „copii”, o decizie denunțată deja de Casa Albă și organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor. (News.ro)

10. Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București (FSPUB), Cristian Preda, a anunțat că Senatul universității a decis să retragă titlul de doctor honoris causa acordat în anul 1973 lui Nicolae Ceaușescu. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Bursele din toată lumea continuă scăderea
Deputat PSD, întors în partid după o săptămână la ProRomania: „Astăzi m-am întors acasă” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău