Cronica serii – Taximetriștii blochează iar centrul Capitalei

1. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat azi că va organiza mâine, 17 aprilie, în Piaţa Victoriei, un protest cu 5.000 de taxiuri împotriva Ordonanţei de Urgenţă ”pentru menţinerea pirateriei”. Protestul se va desfăşura în intervalul orare 6:00-18:00, în Piaţa Victoriei, şi ar urma să participe mai multe asociaţii, printre care şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT). (News.ro)

2. Sistemul de control al internetului folosit de China este copiat și de ale țări în care regimurile autoritare consideră că acesta ajută la păstrarea puterii. Vietnam și Thailanda sunt două exemple recente, însă aceeași direcție poate fi observată din Rusia până în India. În același timp, modelul american este din ce în ce mai criticat, după ce rețelele sociale importante au fost folosite pentru manipularea alegerilor și răspândirea conținutului antisocial. (Bloomberg)

3. Bank Leumi, cea mai mare bancă din Israel, a semnat astăzi acordul de vânzare a subsidiarei din România către First Bank, bancă deținută în România de fondul american J.C Flowers. Americanii au ales să preia Leumi România printr-o bancă ce are deja licență pe piața locală, nu direct de către fondul de investiții, variantă care ar putea permite o aprobare mai simplă de către autorități. First Bank este fosta Piraeus Bank, cumpărată și rebranduită de J.C Flowers, care derulează în prezent un amplu proces de restructurare. (Profit.ro)

4. Judecătorul CCR Daniel Morar, fost procuror șef al DNA, a anunțat că renunţă la premiul primit în 2011 de la GDS argumentând că decizia de a acorda premiul G.D.S. pe anul 2018 procurorului general Augustin Lazăr l-a determinat să reflecteze asupra semnificaţiei acestui premiu. „Decizia dvs. de a acorda premiul G.D.S. pe anul 2018 domnului procuror general Augustin Lazăr m-a determinat să reflectez asupra semnificaţiei acestui premiu, acordat şi subsemnatului în anul 2011”, afirmă Morar în scrisoarea deschisă. Fostul procuror șef al DNA consideră că, „în condițiile în care domnul Augustin Lazăr a păstrat tăcerea cu privire la aceste aspecte ale carierei sale, măcar în momentul în care ele au apărut în spațiul public ar fi trebuit să-și prezinte demisia”. (News.ro)

5. O comisie a Camerei Reprezentanților din Congresul american a chemat la audieri mai multe bănci, printre care Deutsche Bank și JP Morgan, pentru a discuta despre veniturile președintelui american Donald Trump. (CNN)

6. Algoritmul folosit de Google pentru a avertiza utilizatorii YouTube cu privire la știrile false și-a arătat limitările aseară, când a catalogat drept fake news filmările directe ale incendiului devastator al Catedralei Notre Dame. Noile panouri informative de la care YouTube spera că vor ajuta la informarea corectă a utilizatorilor, i-a informat pe aceștia că incendiul Catedralei Notre Dame ar fi o știre falsă legată de atacul terorist de la turnurile gemene din Statele Unite. (News.ro)

7. 31,1% dintre mașinile noi vândute în România în primele trei luni ale anului au avut motoare diesel, în scădere puternică de la cota de piață de 42,9% din perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport APIA. (Automarket)

8. Oamenii de știință au descoperit noi indicii care arată că cea mai mare extincție din istoria Pământului a fost cauzată de vulcani. Aceasta a avut loc în urmă cu 252 de milioane de ani și a ucis peste 95% din specii. (Phys)

9. O analiză ADN realizată de cercetători britanici a dezvăluit originea celor care au construit ansamblul Stonehenge. Cercetătorii au comparat ADN-ul extras din resturile umane din Neolitic găsite în Marea Britanie cu cele ale oamenilor care au trăit în aceeaşi perioadă în Europa. Locuitorii din Neolitic au călătorit, aparent, din Anatolia (Turcia) spre peninsula Iberică, înainte de a ajunge în nord, ajungand în insulele britanice în jurul anului 4.000 î.e.n. (News.ro)

10. Pepsi ar putea fi primul client care își va promova produsele în spațiu, prin intermediul unor mini sateliți. Compania americană a semnat un contract pentru promovarea băuturii energizante Adrenaline Rush cu rușii de la StartRocket, care își propun să lanseze anul viitor, sau în 2021, mini sateliți pentru a afișa, în spațiu, reclame vizibile de pe Pământ. Opt ore de expunere vor costa $20.000. (Link)

Fotografia serii – Protestatari ecologiști au blocat podul Waterloo din Londra. Leon Neal/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
17.981 de adolescente și tinere cu vârsta sub 19 ani din România au devenit mame anul trecut – Cronica serii
Cronica serii – În București-Ilfov, PIB-ul per capita depășește cu 44% media Uniunii Europene

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău