Cronica serii – Trump ameninta aliatii din NATO, Argentina eliminata de la Cupa Mondiala

1. 4 jurnaliști și un membru al echipei de vânzări au fost uciși într-un atac armat la Capital Gazette din Maryland, SUA. CNN nu a scris nimic despre autorul atacului, nu i-a publicat fotografia și nu i-a menționat nici măcar numele pe prima pagină a siteului, concentrându-se doar pe cele 5 victime.

2. Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă au lipsit de la recepția oferita de ambasada SUA, de Ziua Independenței. (Hotnews)

3. Investitorii au vândut acțiuni valorând aproape 30 miliarde de dolari în săptămâna 20-27 iunie, al doilea cel mai important val de vânzări la nivelul unei săptămâni din istorie și cel mai mare de la criza economică și financiară din 2008. Cele mai însemnate ieșiri au avut loc pe piața de capital din SUA, unde investitorii au vândut acțiuni de 24,2 miliarde de dolari, a treia cea mai mare valoare săptămânală de până acum. (Profit.ro)

4. Preşedintele american Donald Trump a trimis o scrisoare pe un ton ameninţător Belgiei şi altor şase state membre UE care fac parte din NATO, în care le cheamă la ordine cu privire la angajamentul de a-şi creşte cheltuielile militare, odată cu apropierea summitului Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat premierul belgian. Washington Post anunta ca Trump ar fi cerut Pentagonului sa calculeze costul retragerii trupelor americane din Germania, tot ca o amenintare la adresa aliatilor din NATO. SUA si-a redus considerabil prezenta militara in Germania, de la 200.000 de soldati in 1990, la 35.000 azi. (News.ro/WashingtonPost)

5. Audiență TVR1 pentru ziua de ieri, prima fără meciuri de la începutul Cupei Mondiale din Rusia, a scăzut cu 81% pe all urban și cu 87% pe 18-49 urban comparativ cu ziua de vineri a săptămânii trecute.

6. Ca răspuns la tarifele impuse de Trump importurilor de oțel și aluminiu, Canada a anunțat ieri tarife suplimentare pentru 229 de produse americane. Printre ele se numără: castraveții, ketchup-ul, hârtia igienică, whiskie-ul, maioneză, cărțile de joc sau bărcile gonflabile. Anul trecut 36 de state americane aveau Canada ca principala piață de export. (QZ)

7. Piața farmaceutică din SUA pe care Amazon a intrat prin achiziția PillPack este de $300 miliarde/an. (Bloomberg)

8. Ambasadorul Statelor Unite în Estonia, James D. Melville Jr., un diplomat cu o carieră de 33 ani în diplomația americană, și-a dat demisia ca urmare a atacurilor președintelui Trump asupra aliaților europeni. (ForeignPolicy)

9. Toți cei 14 membri ai boardului ZTE, inclusiv chairman-ul Yin Yimin, și-au dat demisia și vor fi înlocuiți, într-o încercare a companiei chineze de a satisface cererile guvernului american astfel încât să poată opera iar în SUA. (WSJ)

10. După ce campioană de acum 4 ani, Germania, a fost eliminată din faza grupelor, astăzi Franța a trimis acasă, învingând cu 4-3, finalista de acum 4 ani, Argentina. A fost, probabil, ultimul meci jucat de Messi la o Cupă Mondială.

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Doua zile libere pentru bugetari de Sfanta Maria
Cîțu și Orban se contrazic pe teme gratuității, „într-un viitor oarecare”, a vaccinului împotriva Covid-19 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău