Cronica serii – Tudorel Toader a anunțat că își va da demisia

1. Grupul din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989, componenţii acestei grupări înţelegând foarte bine importanţa televiziunii şi a radioului public în acele momente, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii militari în dosarul „Revoluţiei”. Parchetul General a dat publicităţii un extras din rechizitoriul întocmit în dosarul Revoluţiei, în care au fost trimişi recent în judecată fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru, şi gen. (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare. Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul „Praga 1968”, dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS. (Hotnews)

2. Tudorel Toader a anunţat că va merge la Guvern şi îi va prezenta premierului Viorica Dăncilă demisia sa din funcţia de ministru al Justiţiei. El a precizat însă că va rămâne la minister până în momentul în care în Monitorul Oficial apare numele viitorului ministru. (News.ro)

3. Ca urmare a scăderii numărului de violențe din Siria și Irak, numărul total al actelor teroriste s-a redus la nivel global în 2018 cu 33%. Raportul Jane’s Terrorism and Insurgency Centre Global Attack Index realizat de firma specializată în informații militare Jane’s by IHS Markit arată că anul trecut s-au înregistrat cu o treime mai puține atacuri teroriste decât în 2017. (Profit.ro)

4. Persoanele juridice de drept privat, inclusiv organizații neguvernamentale, asociații, fundații, federații și cluburi, vor putea beneficia, începând cu acest an, de un ajutor de minimis de până la 500.000 euro din valoarea investiției și de garantarea de către stat până la 50% din valoarea creditelor contractate pentru construcția de grădinițe cu program sportiv. Guvernul a aprobat azi, prin hotărâre, instituirea schemei de ajutor. Schema introdusă de Executiv își propune să susțină astfel construcția, amenjarea și dotarea a 1.000 grădințe cu program sportiv, bugetul multianual al schemei de minimis fiind de 500 de milioane de euro. (Profit.ro)

5. Procurorul general al SUA, William Barr, a declarat într-o conferinţă de presă că în raportul procurorului special Robert Mueller au fost investigate „10 momente” în care preşedintele american Donald Trump a fost suspectat că a obstrucţionat justiţia. „Raportul aminteşte de 10 momente care îl implică pe preşedinte şi face referire la posibile teorii legale pentru conectarea acelor acţiuni la o infracţiune privind obstrucţionarea justiţiei”, a declarat Barr. Însă a precizat că deşi aceste episoade sunt menţionate în raport, împreuna cu procurorul-adjunct Rod Rosenstein a ajuns la concluzia că Trump nu este vinovat. (News.ro)

6. Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO- ALERT, prin care populația este avertizată cu privire la fenomene meteo periculoase și situații de urgență, nu vor mai putea fi comercializate, după o perioadă de tranziție de 6 luni pentru lichidarea stocurilor existente, prevede un proiect de ordonanță de urgență. Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi vor fi de până la 100.000 lei. (Profit.ro)

7. Amazon și-a anunțat partenerii că va închide marketplace-ul de pe siteul din China, Amazon.cn, începând cu 18 Iulie. (Reuters)

8. Un proiect de lege inițiat de parlamentarii PSD propune majorarea mandatelor primarilor și celorlalți aleși locali de la 4 la 5 ani, cu argumentul că ar fi oportună corelarea cu mandatul președintelui României, dar și din perspectiva managementului proiectelor cu finanțare europeană, care durează în medie 5 ani. (Profit.ro)

9. Piața locală a platformelor de mobilitate urbană este estimată la 1.587 milioane de lei, din care piața de e-hailing, care include contravaloarea serviciilor de taximetrie generate prin aplicațiile de mobilitate urbană, este de 706 milioane de lei, iar cea de ride-sharing – de 881 milioane de lei. (Profit.ro)

10. Studiu: Peste 80 de hoteluri, din cele aproape 300 existente, vor fi deschide de Paşte şi 1 Mai pe Litoral. Cele mai aglomerate staţiuni, cu un grad de ocupare de aproape 100%, vor fi Mamaia şi Vama Veche. (News.ro)

Fotografia serii – Tabloul „Landscape”, de Adrian Ghenie, a fost adjudecat în cadrul Licitaţiei de Artă Postbelică şi Contemporană, organizată de Artmark, la preţul de 85.000 de euro:

Ți-ar mai putea plăcea
Nicuşor Dan este susţinut de PNL pentru Primăria Capitalei – Cronica serii
Cronica serii – Erdogan acuza Statele Unite de declansarea unui razboi economic impotriva Turciei

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău