Cronica serii – USR vrea închisoare pentru cei care promovează ideile comuniste

1. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice, mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim. De asemenea, a afirmat că preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a rugat-o să transmită că în perioada următoare va promova trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască: acordare cetăţeniei române pentru evreii obligaţi să renunţe la ea când au părăsit România în timpul regimului comunist, despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului, acces la arhivele statului pentru specialiştii Federaţiei comunităţilor evreieşti din România. (News.ro)

2. USR a depus la Senat o propunere legislativă care prevede închisoare până la zece ani pentru promovarea ideilor și doctrinelor comuniste și desființarea de drept a organizațiilor cu caracter comunist. „Pentru prevenirea instaurării regimului dictatorial comunist și combaterea incitării la ură, la discriminare și violență pe motiv de diferență de clasă socială prezenta lege reglementează interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist”, prevede articolul 1 din Propunerea legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter communist. (Hotnews)

3. Mai mulţi miniştri importanţi ai cabinetului britanic urmăresc să o înlăture pe Theresa May de la conducerea guvernului în următoarele zile, a scris publicaţia Sunday Times , deoarece strategia acesteia în privinţa Brexitului este praf şi pulbere. Pe de altă parte, potrivit unor surse din partidul conservator citate de BBC News, May ar putea obține aprobarea acordului, dacă promite că va demisiona. (Hotnews)

4. Comisia Europeană va cere statelor UE să facă schimb de date mai ample pentru combaterea riscurilor de securitate legate de reţelele 5G, dar va ignora apelurile Statelor Unite de a interzice echipamentele Huawei Technologies, au declarat patru persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters. (Profit.ro)

5. Bugetul Statelor Unite pe acest an este construit cu un deficit de 5,1%, în creștere de la 3,8% cât a fost anul trecut. (LATimes)

6. Bayer a pierdut, de la finalizarea achiziției Monsanto, 33.6 miliarde euro din capitalizarea pe bursă. (Link)

7. PSA Group, compania care produce Peugeot, a purtat discuții, la începutul acestui an, cu cei de la Fiat Chrysler pentru o fuziune. Peugeot a preluat marca Opel de la GM. (WSJ)

8. Un sfert din populația Finlandei va fi mai în vârstă de 65 de ani în 2030, în timp ce numărul octogenarilor se va dubla zece ani mai târziu, ajungând la 460.000. Nonagenarii se vor tripla, în 2040, până la 140.000. (Bloomberg)

9. Numărul planetelor detectate în jurul altor stele, exoplanete, trece de 4.000, aceasta fiind urmarea numeroaselor descoperiri făcute cu telescoapele de pe Pământ şi din spaţiu în ultimii 25 de ani. (News.ro)

10. Paleotologii au descoperit, pentru prima oară, rămășițele unei păsări care a trăit acum 115 milioane de ani, cu un ou în “interiorul” ei. (NatGeo)

Fotografia serii – Nava de croazieră Viking Sky în largul coastelor norvegiene:

Promo: Până pe 31 martie, profită de oferta BMW X1 Full Option, cu peste 30 de opționale cadou și Avantaj Client 7.555 €. Oferta este disponibilă doar la BMW Auto Cobălcescu. Detalii aici.

Ți-ar mai putea plăcea
România are 2 milioane doze de vaccin anti Covid 19 care vor expira la finalul lunii septembrie – Cronica serii
În februarie, România a fost în top 6 țări UE la creșterea volumului comerțului cu amănuntul – Cronica serii