Secretarul general al NATO: Nu există un autor identificat al sabotării gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 – Cronica serii

1. Rezultatele preliminare indică un deficit bugetar, conform metodologiei ESA, de 6% în 2022, față de 6,2% asumat și convenit cu Comisia Europeană de către Guvern în cadrul procedurii de deficit excesiv, a transmis ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu. (Profit.ro)

2. PNL propune, într-o iniţiativă legislativă semnată de deputaţii Mara Calista, Alin Ignat şi Florin Alexandru Alexe, creşterea cuantumului maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului de la 8.500 de lei la 12.000 de lei. Iniţiatorii afirmă că nivelul prezent al cuantumului maxim al indemnizaţiei pentru creşterea natalităţii, raportat la cel al taxelor şi impozitelor plătite de către cei care au salarii peste medie, reprezintă un factor descurajator. (News.ro)

3. Programul Rabla și Rabla Plus 2023 urmează să pornească pe 17 martie, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Mediului către comercianții de automobile, cu toate modificările propuse de Ministerul Mediului, adoptate prin ordine de ministru. Deocamdată, ministerul nu a anunțat oficial data de începere. (Profit.ro)

4. Într-o adresă trimisă Senatului în legătură cu poziția față de un proiect legislativ vizând creșterea incluziunii financiare, BNR afirmă că dorește preluarea atribuțiilor ANPC privind protecția consumatorilor de produse si servicii bancare. (Hotnews)

Promo: Telefoanele vechi devin fapte bune pentru natură prin programul Orange de economie circulară “Re”. Vino cu telefonul pe care nu-l mai utilizezi în orice magazin Orange și poți primi un voucher de reducere. În plus, cu fiecare telefon adus până pe 15 martie, contribui la plantarea Pădurii “Re”. Mai multe detalii: https://oran.ge/FaptaBuna

5. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a subliniat, miercuri, că nu există un autor identificat al sabotării gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 la Marea Baltică, în septembrie, după ce cotidianul american The New York Times a dezvăluit că la originea sabotajului se află un ”grup proucrainean”, potrivit spionajului american. (News.ro)

6. O navă suspectată de faptul că a fost folosită în operaţiunea de sabotare a gazoductelor submarine Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, în septembrie 2022, a fost percheziţionată în ianuarie, în cadrul anchetei desfăşurate de către Germania cu privire la această operaţiune, a anunţat, miercuri, parchetul federal german. (News.ro)

7. Kevin McCarthy, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, a refuzat invitaţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a efectua o vizită în Ucraina. (News.ro)

8. Biroul naţional pentru securitate cibernetică şi securitatea informaţiei (NUKIB) din Cehia a estimat miercuri că reţeaua de socializare chineză TikTok reprezintă o ameninţare de securitate. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Transporturile aeriene și feroviare din Franța sunt paralizate în această perioadă din cauza grevelor declanșate de sindicate împotriva măririi vârstei de pensionare. Pe cele mai multe aeroporturi din Franța vor fi asigurate doar 20%-30% din numărul de zboruri cel puțin până în 10 martie, iar transportul feroviar va fi de asemenea puternic afectat de greve. (ARO Briefing OtopeniClub Feroviar)

9. Franța va introduce în „lunile următoare” un proiect de lege pentru a adăuga dreptul la avort în constituția țării, a anunțat președintele Emmanuel Macron, în cadrul unui eveniment de marcare a Zilei Internaționale a Femeii. (Bloomberg)

10. La Tribunalul București, a fost depusă, marți, 7 martie, o acțiune în care trei persoane solicită aprobarea înființării Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM). Doi dintre petenți sunt tată și fiu: Șerban Ion (58 de ani) și Tudor Oncescu, ultimul încă licean, dar adult după ce a împlinit 18 ani în decembrie 2022. Mama lui Tudor este Ana Maria Dalu, director al Unității pentru Cercetare în Educație, structură subordonată Ministerul Educației. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Cîțu: Cea mai rapidă soluție economică pentru a aduce mai mulți bani în bugetele românilor este scăderea contribuțiilor sociale – Cronica serii
3,28 milioane de americani au intrat în șomaj – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău