Datoria externă totală a României a crescut anul trecut cu 15,66 miliarde de euro – Cronica serii

1. Datoria externă totală a României a crescut anul trecut cu 15,66 miliarde de euro, ajungând la peste 125 miliarde de euro, arată datele transmise luni de Banca Națională. (Hotnews)

2. Premierul Florin Cîţu a afirmat că această campanie de vaccinare împotriva COVID-19 nu va fi obligatorie, iar proiectul de lege pe această temă aflat în Parlament nu are legătură cu imunizarea împotriva noului coronavirus. Cîţu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă Guvernul ar putea obliga populaţia să se vaccineze. (News.ro)

3. Este puțin probabil ca persoanele vaccinate anti-Covid să repete vaccinarea în acest an, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București. Ea a explicat că informațiile de până acum arată că imunitatea este asigurată până la opt luni, iar cercetările continuă, astfel încât vaccinurile să aibă un răspuns pe termen lung și pentru mai multe tulpini. (Link)

Una din Sinteza săptămânii: La Botoșani există un spital de plămâni fără instalaţie de oxigen, la Lețcani a funcționat ilegal spitalul nou-nouţ care a tratat sute de pacienţi COVID, pe când altele nu mai îndeplinesc condițiile de spita-suport. Pe scurt, spitalele românești rămân bombe cu ceas. Circa 16% dintre pacienţii internaţi în 2020 la un spital din Iaşi au murit.

4. Ministerul Sănătăţii atenţionează că măştile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus, întrucât supapa permite virusurilor să treacă, la expirare, şi astfel existul riscul de a infecta alte persoane. Sunt recomandate în schimb măştile care acoperă în întregime nasul şi gura, cele din ţesătură cu cel puţin două straturi, cu sârmă de metal pentru a se fixa pe nas şi cele care se aşază bine pe faţă. (News.ro)

5. Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării, astfel încât sporurile să fie legate de performanță. „În continuare cred că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării în România. Sporurile reprezintă, din acele 109 miliarde de lei, aproape 26 miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială, plătim aceste sporuri anual. Problema este că aș vrea ca aceste sporuri și salarizarea să fie legate de performanță. Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde.” (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Producția globală de mașini va scădea cu până la 700.000 de unități în primele trei luni ale anului din cauza problemelor de aprovizionare cu chip-uri, potrivit unei analize realizate de compania LMC Automotive. Unitățile “pierdute” din acest motiv vor fi recuperate abia în a doua jumătate a anului, atunci când livrările de chip-uri vor reveni la normal. (Automotive News)

6. Senatorii USR-PLUS din comisia de învățământ au anunțat că vor depune luna viitoare un proiect de lege potrivit căruia organizarea concursurilor de directori de școli să treacă de la nivelul Inspectoratelor Școlare la nivelul fiecărei unități de învățământ. (Hotnews)

7. China a devenit, în anul 2020, principalul partener comercial al Uniunii Europene, surclasând Statele Unite, anunţă Oficiul european pentru statistici (Eurostat). (Link)

8. Maryland este primul stat american care impune o taxă pe reclamele digitale – Digital Advertising Gross Revenues Tax. Companiile cu venituri globale de peste $15 miliarde, precum Google și Facebook, vor plăti 10%. (NYTimes)

Una din Cronica de Tehnologie: Apple Watch a depășit pragul de 100 de milioane de utilizatori în decembrie 2020, cu 30 de milioane de clienți noi câștigați doar anul trecut. În 2020, numărul utilizatorilor noi a fost aproape cât cel înregistrat în perioada 2015-2017. (Above Avalon)

9. Impactul care dus la dispariția dinozaurilor și a provocat haos pe Pământ are originile în extremitatea sistemului nostru solar, susțin cercetătorii. Oamenii de știință sunt de acord că dinozaurii au fost exterminați de „impactul Chicxulub”, care a lăsat în Mexic un crater cu diametrul de 150 de kilometri și 19 kilometri adâncime. Totodată, ei se pun de acord asupra urmărilor: trei sferturi din formele de viață de pe Pământ au dispărut, lăsând planeta în beznă și provocând o iarnă lungă de 18 luni. (Link)

10. Google va plăti $76 de milioane pe o perioadă de 3 ani unui grup de 121 de publicații din Franța. Acordul a stârnit nemulțumirea altor instituții de presă din această țară, care-l consideră incorect. (Reuters)

Fotografia serii vine din Olanda unde oamenii au ieșit să patineze pe canalele înghețate. Kenzo Tribouillard/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Eșec al negocierilor dintre Cioloș, Cîțu și Kelemen – Cronica serii
Dacian Cioloș desemnat de președintele Iohannis pentru funcția de premier – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău