Curtea Constituțională a decis că legea care prevedea eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională – Cronica dimineții

Am lansat Cronica Știrilor Pozitive, primul “număr” îl puteți citi aici. Va fi publicată zilnic, de luni până vineri.

1. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că după 15 mai oamenii vor putea ieşi din localitate, „fără a ţine cont de limita de municipiu sau limita de judeţ”, şi nu vor mai avea nevoie să completeze declaraţii pe propria răspundere. „Nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limite în aceste zone metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorial-administrativă în cadrul căreia să vă puteţi deplasa sau să nu vă puteţi deplasa”. (News.ro)

2. Curtea Constituțională (CCR) a decis că legea care prevedea eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților și parlamentarilor, cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne, este neconstituțională. (Hotnews)

3. Un număr de 917.655 de contracte individuale de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgență (16 martie) până miercuri, potrivit cifrelor centralizate de Inspecția Muncii și transmise de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. (Profit.ro)

4. Cel puțin 90000 de cadre medicale au fost infectate cu noul virus în întreaga lume, iar un număr de aproximativ 260 au decedat din această cauză. Rata deceselor în rândul cadrelor medicale este sub 0,3%. (Reuters)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Prin 2Performant magazinele sunt promovate la Cost Pe Vânzare de mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate și 14 milioane de euro comisioane plătite către afiliați. Marketingul afiliat e mai simplu decât crezi, începe aici: https://ro.2performant.com

5. Ungaria ”nu mai poate fi considerată o democraţie”, după cei zece ani de exercitare a puterii de către premierul Viktor Orban, este concluzia ONG-ul american Freedom House într-un raport în care subliniază că nu a observat niciodată un ”declin atât de precipitat” în acest domeniu. Potrivit organizaţiei, această ţară, membră a Uniunii Europene din 2004, trebuie să fie considerată drept ”un regim hibrid (…) într-o zonă gri între democraţii şi autocraţii complete”. (News.ro)

6. Dictatorul nord corean Kim Jong Un și-ar fi anunțat deliberat moartea pentru a identifica trădătorii din cercul apropiat. Jong Un a dispărut timp de trei săptămâni, luna trecută, mai multe publicații anunțând decesul său. (Link)

7. În SUA, sursele regenerabile (hidro, panouri solare, eoliene) au generat mai multă energie decât centralele pe cărbune în fiecare zi din aprilie. (Newsweek)

Una din Cronica de Business: Uber va renunța la 3.700 de angajați, echivalentul a 14% din totalul forței de muncă, ca efect al crizei. (Financial Times)

8. Un nou consiliu de supraveghere a conţinutului, înfiinţat de Facebook, va include un fost şef de guvern, un laureat al premiului Nobel şi mai mulţi experţi în drept constituțional şi avocaţi ai drepturilor omului, în primii săi 20 de membri. Consiliul independent, care va putea să răstoarne decizii ale directorului general Mark Zuckerberg dacă un anumit conţinut poate fi permis pe Facebook sau pe Instagram, este o reacţie importantă la criticile legate de modul în care compania gestionează conţinutul problematic. (News.ro)

9. Pentru prima oară în cei 115 ani de funcționare, metroul din New York City a fost oprit pentru ca vagoanele să fie dezinfectate. Trenurile nu vor mai circula între 1 și 5, interval necesar pentru dezinfecție. (CBSNews)

10. Bundesliga, prima ligă de fotbal din Germania, s-ar putea relua din 15 Mai, după ce guvernul federal și-a dat acordul ieri. Meciurile se vor desfășura fără spectatori. Este prima competiție sportivă din Europa care își reia meciurile. (Reuters)

Fotografia dimineții este o caricatură, de sezon:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Muncii: Pregătim un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public – Cronica dimineții
Secretarul american al Apărării: SUA vor încerca să gestioneze tensiunile cu China pentru a preveni conflictele, chiar dacă Beijingul devine din ce în ce mai agresiv – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău