Curtea Supremă cere Parchetului Militar să refacă o parte din rechizitoriu Dosarului Revoluției – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu e nevoie să închidem toată țara și nu se impune revenirea la starea de urgență. Șeful statului a recomadat și purtarea măștii în spațiul public, atât la interior, cât și în exterior. (Link)

2. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis unele excepţii ridicate de părţi în Dosarul Revoluţiei şi a constatat ”neregularitatea rechizitoriului”. De asemenea, au fost eliminate de la dosar unele probe şi declaraţii.Parchetul Militar trebuie să clarifice situaţia volumelor rechizitoriului şi să anunţe, în cinci zile, dacă menţine dispoziţiile de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. (News.ro)

3. Ludovic Orban ar putea deschide lista candidaţilor PNL la Camera Deputaţilor, iar ministrul de Finanţe Florin Cîţu pe cea la Senat, au declarat surse liberale. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Amazon a prezentat prima furgonetă electrică, produsă de startup-ul Rivian, pe care o va folosi pentru livrări. Rivian trebuie să livreze 10.000 de mașini până în 2022, iar Amazon speră ca până în 2023 să dețină deja o flotă de 100.000 de astfel de vehicule. (HotNews)

4. Institutul Național de Statistică a revizuit la 11,9%, de la 12,3%, estimările privind contracția Produsului Intern Brut (PIB) pe serie ajustată sezonier în trimestrul II din acest an, față de primul trimestru din 2020. (Profit.ro)

5. Gabriela Firea a anunţat că va deschide lista PSD pe Bucureşti la Senat, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, după cum a informat public şi liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu. (News.ro)

6. Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în luna august 5.337 lei, cu 131 lei (-2,4%) mai mic decât în luna iulie, în timp ce câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.275 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 97 lei (-2,9%), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

7. Președintele Trump, diagnosticat cu Covid-19 pe 2 octombrie, a anunțat că se simte bine și vrea să-și reia mitingurile electorale în acest weekend. (Reuters)

8. În prima jumătate a acestui an, datoriilor companiilor americane, non-financiare, au crescut cu $1400 miliarde, ajungând la $17600 miliarde, adică 90% din PIB-ul SUA. La finalul trimestrului 4 al anului trecut, datoriile reprezentau sub 75% din PIB. (Link)

Una din Cronica Sportiva: Astăzi de la ora 18.30, reprezentativa de tineret a României va juca, în deplasare, împotriva Ucrainei, în grupa 8 din preliminariile Campionatului European de tineret din 2021. Meciul va fi în direct pe Prima TV. Celelalte meciuri ale grupei ce se vor disputa azi: Irlanda de Nord – Finlanda și Malta – Danemarca. Clasamentul grupei: 1. Danemarca – 19 puncte, 2. România – 16 puncte, 3. Ucraina – 7 puncte. Cele nouă câștigătoare ale grupelor preliminare și cele mai bune cinci locuri doi se vor alătura gazdelor Ungaria și Slovenia la Euro 2021.

9. Premiul Nobel pentru Pace 2020 a fost decernat Programului alimentar mondial (PAM) al Națiunilor Unite. (Hotnews)

10. „The Joshua Tree” al trupei irlandeze U2 a fost ales cel mai bun album din anii 1980 în urma unui sondaj realizat de BBC Radio 2. Top 10 al celor mai bune albume din anii 1980 este completat de: Dire Straits – „Brothers In Arms”, The Stone Roses – „The Stone Roses”, Michael Jackson – „Thriller”, Guns N’ Roses – „Appetite For Destruction”, The Human League – „Dare”, The Smiths – „The Queen Is Dead”, Paul Simon – „Graceland”, ABC – „Lexicon Of Love”, şi Prince – „Purple Rain”. (News.ro)

Fotografia serii – Un avion Boeing 747 al companiei British Airways decolează de pe aeroportul Heathrow pentru un ultim zbor, înainte de retragere. Toby Melville/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj Republica Moldova: 53,5% ar vota pentru aderarea la UE/55,5% ar vota împotrivă aderării la NATO – Cronica serii
Nouă economii importante sunt în recesiune sau în pragul recesiunii – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău