Dacian Cioloş: USR „decontează” politic ruperea coaliţiei cu PNL şi faptul că liberalii sunt acum la guvernare alături de PSD – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că vaccinul anti-COVID trebuie adaptat noilor tulpini, el susţinând că, pe viitor, acest vaccin va trebui făcut doar o dată pe an, asemenea vaccinului antigripal. Rafila este şi el de părere că administrarea de doze din acelaşi vaccin la intervale scurte de timp poate duce la o „suprastimulare” a sistemului imunitar al oamenilor. (News.ro)

2. Guvernul va reintroduce imposibilitatea debranșării nu doar pentru consumatorii vulnerabili, ci pentru toate categoriile de consumatori casnici, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Măsura se va adăuga obligației de refacere a facturilor la energie și gaze care nu au respectat plafoanele reglementate și neimpunerii de penalități la acestea. (Profit.ro)

3. Capitala a intrat în scenariul roșu, miercuri, după ce rata de infectare a ajuns la 3,32. Comitetul pentru Situații de Urgență București a stabilit noile măsuri, în baza hotărârii de guvern care prelungește starea de alertă în România. De luni, în baza ordinului miniștrilor Educației și Sănătății, ar urma să intre în online peste 50 de școli din București unde rata de vaccinare a profesorilor este sub 60%. (Hotnews)

4. Economia românească ar urma să înregistreze în acest an o creștere de 4,3%, față de un avans 4,5% previzionat în iunie 2021, conform raportului Băncii Mondiale „Perspective Economice Globale”. Pentru 2023, Banca Mondială prognozează o expansiune de 3,8% a PIB-ului României. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Anul trecut, in total, au fost vândute aproape 700 de mii de apartamente, case sau terenuri, un număr record. Numărul tranzacțiilor imobiliare este cu aproape 14% mai mare comparativ cu 2020, în ciuda scăderii din ultimele trei luni din an. (Digi24)

5. Marcel Ciolacu a afirmat că prioritatea PSD este să ajute românii să-şi poată plăti facturile la energie, „nu să ne temem dacă o asemenea măsură supără sau nu agenţiile de rating”. Liderul social-democraţilor a adăugat că „e clar pentru toţi cei de bună-credinţă că, în faţa crizei provocate de liberalizarea haotică a pieţei energiei, făcută de partidele de dreapta, populaţia merită mai multe soluţii decât cele deja anunţate”. (News.ro)

6. Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat că USR „decontează” politic ruperea coaliţiei cu PNL şi faptul că liberalii sunt acum la guvernare alături de PSD. „E cert că o parte din cetăţeni consideră că şi USR are o parte de vină pentru faptul că s-a destrămat coaliţia cu PNL”. (Hotnews)

7. Inflația din SUA a ajuns, luna trecută, la 7%, ritm anual, în creștere cu 0,5% comparativ cu noiembrie 2021. Este cel mai ridicat nivel înregistrat din iunie 1982. (Bloomberg)

8. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a declarat că vaccinarea împotriva Covid-19 ar trebui să fie obligatorie pentru toți adulții. Germania a înregistrat ieri peste 81.000 de noi cazuri, cel mai mare număr din pandemie, la nivelul unei zile. (Reuters)

Din Cronica de Tehnologie: O echipă de cercetători de la MIT și Harvard a creat particule asemănătoare virusurilor (eVLPs), pe care le-au introdus în anumite regiuni ale ADN-ului șoarecilor, pentru a vindeca diverse afecțiuni. În acest fel, a fost dezactivată o genă asociată cu nivelul ridicat al colesterolului și s-a restabilit parțial vederea unui șoarece care nu vedea din naștere, din cauza unei mutații. (Broad Institute)

9. Liderul laburiștilor i-a cerut demisia premierului Boris Johnson, după ce acesta și-a cerut scuze că a participat la o petrecere în mai 2020, când toată țara era în lockdown. Și colegii lui Johnson din partidul Conservator i-au cerut acestuia să demisioneze. (BBC)

10. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, l-a numit pe Lucian Taropa în funcţia de membru provizoriu în Consiliul de administraţie al Autorităţii Aeronautice Civile. Taropa este fostul director administrativ al aeroportului din Timişoara. Lucian Taropa este prieten cu familia ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Ei apar în fotografii publicate în presă, în vacanţă, în Italia sau Elveţia, împreună cu soţiile. (G4Media)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
Putin: SUA ar putea lansa rachete de croazieră din România – Cronica dimineții
Democrații au început procedurile de destituire a președintelui Trump – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău