Dan Barna: Este „posibil” ca în cursul acestui an să „plece”angajaţi din sistemul bugetar – Cronica dimineții

1. Alocațiile pentru copii cresc în cinci etape de valoare nominală egală, a anunțat, vineri, Ministerul Finanțelor. De la 1 ianuarie este aplicată a doua creștere de 20%, astfel încât cuantumul alocației a devenit 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani. (Link)

2. Vicepremierul Dan Barna a declarat, răspunzând unei întrebări, că este „posibil” ca în cursul acestui an să „plece”angajaţi din sistemul bugetar, el explicând că Executivul a cerut companiilor de stat „planuri de reformă explicită” şi că acestea pot avea drept consecinţă şi reorganizarea unor activităţi. (News.ro)

3. Băncile ar trebui să restructureze datoriile acelor companii care pot deveni solvabile în economia de după pandemie și să faciliteze ieșirea ordonată a firmelor care probabil nu vor reuși să supraviețuiască, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. (Profit.ro)

4. Restaurantele, cinematografele şi instituţiile de spectacole din Cluj-Napoca se închid din nou, începând de duminică, au decis autorităţile vineri, la patru zile de la hotărârea care permitea ca acestea să desfăşoare activitate cu publicul. Rata de infectare a urcat din nou, ajungând la 3,49 la mia de locuitori. (News.ro)

Una din Cronica de Divertisment: Teatrul Național din București propune mai multe piese de teatru la sfârșitul acestei săptămâni. În program figurează, printre altele, și piesele “Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu (vineri de la ora 20:00), “Cursa de șoareci” de Agatha Christie (sâmbătă de la ora 19:00) sau “Allegro, mă non troppo” de Ion Minulescu (duminică de la ora 20:00). Biletele pot fi achiziționate online pentru prețuri care variază între 40-70 lei, în funcție de spectacol. (Teatrul Național)

5. Datele unui studiu din Israel relevă ca din cele 523.000 persoane vaccinate complet, cu ambele doze, 544 s-au infectat cu noul coronavirus, iar 15 au avut nevoie de spitalizare. Din cei 15, 8 au prezentat simptome ușoare, 3 medii, iar 4 au fost cazuri grave. Nici un pacient nu a decedat. (TimesOfIsrael)

6. Economia britanică a scăzut cu 9,9% anul trecut, comparativ cu 2019. Este cea mai mare scădere înregistrată în ultimii peste 300 de ani. (Reuters)

7. Cel puțin 400.000 de copii din Yemen, cu vârsta până în 5 ani, riscă să moară anul acesta din cauza malnutriției, relevă un raport al unor organizații ONU. Comparativ cu anul trecut, creșterea este de 22%. Yemen este afectat de șase ani de un război civil, iar 80% din populație este dependentă de ajutoarele umanitare pentru a se putea hrăni. (Reuters)

8. Mario Draghi, fostul şef al Băncii Centrale Europene, a confirmat, vineri, că este pregătit să formeze viitorul guvern al Italiei, prezentând un cabinet format din tehnocraţi şi politicieni dintr-o coaliţie largă. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: S-au stabilit regulile pentru sportivii și oficialii care vor participa la Jocurile Olimpice: aceștia nu au voie să socializeze, să își strângă mâinile și nici să se îmbrățișeze. Documentul oficial de 33 de pagini avertizează, de asemenea, că sportivii ar putea fi eliminați din competiție dacă încalcă regulile stricte anti-coronavirus. (Straits Times)

9. Preşedintele din Marea Britanie al firmei de audit KPMG, Bill Michael, a demisionat după ce le-a spus angajaţilor într-o şedinţă să nu se mai plângă din cauza pandemiei. Într-o înregistrare video a şedinţei, Bill Michael poate fi văzut spunând angajaţilor că ”se află într-un sector foarte norocos” şi că”nu puteţi juca rolul de victimă dacă nu sunteţi bolnavi şi sper că nu sunteţi bolnavi…Şi dacă nu sunteţi, preluaţi controlul asupra vieţii voastre, nu staţi şi vă văitaţi”. (News.ro)

10. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a criticat „semnalul de neîncredere” în DNA dat de unii magistraţi în şedinţa Plenului CSM, unde a fost dezbătut proiectul de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), ministrul considerând că procurorii anticorupţie şi-au dovedit eficienţa prin condamnările obţinute, în timp ce SIIJ a avut o „activitate dezastruoasă”. (G4Media)

Fotografia dimineții – Un fluture a aterizat pe fața jucătoarei de tenis Naomi Osaka la Open-ul Australiei, de la Melbourne. Paul Crock/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
România va prelua 10 migranți din Malta – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Cioloş: Sunt gata să candidez la prezidențiale

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău