Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Implementarea TVA zero la alimente contravine directivelor europene – Cronica de Business

1. Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat că implementarea TVA zero la alimente contravine directivelor europene, iar România ar risca infringement. El a mai precizat că nu a avut o discuţie în Guvern pe marginea acestui subiect. O altă măsură ce s-ar putea lua este de a plafona preţurile, însă ministrul afirmă că măsura ar duce la dispariţia unor produse de pe raft, pentru că preţul de producţie al unor produse ar fi mai mare decât preţul de vânzare. (News.ro)

2. Softbank Vision Fund, cu peste $32 de miliarde, și Tiger Global Management, cu aproape $30 de miliarde, au fost anul trecut cele mai active fonduri de investiții, la nivel global, după volumul investit în startup-uri. Valoarea totală a investițiilor a fost, în 2021, de $643 miliarde, aproape dublu comparativ cu 2020. (Crunchbase)

3. Uniunea Europeană a respins joi prin veto oferta Hyundai Heavy Industries de preluare a Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, care ar fi creat cel mai mare constructor de nave din lume, din cauza îngrijorărilor că ar afecta concurenţa. (News.ro)

4. Startup-upurile de tehnologie din Londra au strâns anul trecut investiții în valoarea de $25,5 miliarde, mult peste orice alt oraș european. 60% din aceste investiții au fost făcute în runde care au depăși $100 milioane. (Bloomberg)

5. Capitalizarea de piață a Ford Motors a urcat la $100 de miliarde pentru prima dată în istoria sa, ambițiile electrice anunțate de producătorul auto american ducând prețul acțiunilor sale la maximul ultimilor 20 de ani. (Profit.ro)

6. Italia ar putea mări taxele pentru companiile energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor energiei, a declarat ministrul italian al industriei. (Profit.ro)

7. Banca Națională a Elveției (SNB) a anunțat că a utilizat cu succes moneda digitală pentru a deconta tranzacții care implică cinci bănci comerciale. (Profit.ro)

8. Producătorul de chip-uri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) , un furnizor important pentru Apple, a anunțat că a înregistrat un profit în creștere cu 16,4%, ritm anual, în trimestrul patru al anului trecut. Veniturile au crescut cu 24,1%, până la $15,74 miliarde. (Reuters)

9. Tesla Motors a prezentat în 2019 camioneta electrică Cybertruck și termenul pentru începerea producției era atunci anul 2021. Noi amânări au urmat, iar cea mai recentă dată, indicată de surse citate de Reuters, este martie 2023. Față de 2019, marea diferență pe piață este că alte companii mari au anunțat pickup-uri electrice și le vor lansa înainte de Tesla Motors. (Hotnews)

10. El Salvador are o pierdere de peste $10 milioane pentru bitcoini cumpărați de președintele Nayib Bukele. Acesta a plătit $71 milioane pe 1391 de BTC cumpărați când cotația era $51.056.  Azi, un BTC valoarează aproape $43.000. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Fiul lui Tony Blair, avere de £73 milioane – Cronica de Business
Numărul companiilor care au intrat în insolvență în prima jumătate din acest an a crescut cu 30% – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău