Comisarul european pentru Economie: Economia UE va scădea în acest an – Cronica de Business

1. Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni a declarat că este încă prea devreme să estimăm impactul războiului asupra economiei europene. „Este clar că acea creștere economică de 4% pe care am prognozat-o în ianuarie, fiind de 4,2% pentru România, va trebui să fie revizuită în jos”. (Hotnews)

2. Ministerul Energiei, ca acționar majoritar, a convocat Adunarea Generală a acționarilor companiei Hidroelectrica, pe 31 martie, pentru a iniția listarea la bursă a pachetului de acțiuni deținut de Fondul Proprietatea. (Profit.ro)

3. Analiștii CFA România și-au redus anticipațiile de creștere economică pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,5%. Pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă, conform unui comunicat al organizației. (Profit.ro)

4. Bursa americană a închis sesiunea pe creștere, indicele S&P 500 câștigând 0,7%, în timp ce Nasdaq 100 a înregistrat un plus de 1,6%. (Bloomberg)

Din Cronica diminetii:  Tranzacția de peste un miliard de dolari dintre Romgaz și ExxonMobil, prin care compania română va prelua acțiunile deținute de Exxon în proiectul Neptun Deep, va fi finalizată în trimestrul al doilea, în cazul în care va fi aprobată de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor convocată pentru 28 aprilie. Romgaz atrage atenția acționarilor, printre care majoritar este statul român, cu 70%, că, în cazul în care Legea offshore nu va fi modificată, există riscul „imposibilității recuperării sumelor investite de companie în această tranzacției. (Profit.ro)

5. Vânzările de vehicule noi din SUA ar putea scădea în martie şi ar putea marca cel mai slab volum în primul trimestru din ultimul deceniu, pe măsură ce deficitul de cipuri şi criza din Ucraina comprimă stocurile, a declarat firma de cercetare Cox Automotive. (News.ro)

6. Carlsberg, cel mai mare producător de bere din Rusia, și concurenții de la Heineken intenționează să-și vândă operațiunile din Rusia și să iasă din această țară. Heineken a anunțat că nu se așteaptă la niciun profit din vânzare. Carlsberg a anunțat că a luat „decizia dificilă și cu efecte imediate” de a face același lucru și de a părăsi Rusia, unde realizează 13% din venituri. Acțiunile companiei au crescut cu până la 8,3% după acest anunț. (Bloomberg)

7. Deşi abia l-a lansat, în urmă cu câteva săptămâni, Apple a decis deja să reducă producţia celui mai nou smartphone al companiei, iPhone SE. Conform surselor citate de Nikkei, Apple a decis ca producţia de iPhone SE să fie redusă cu 20% din al doilea trimestru al anului. Analiştii estimează că, în 2022, ar urma să fie vândute între 15 şi 20 de milioane de unităţi. (News.ro)

8. Tesla va cere acționarilor „o creștere a numărului de acțiuni pentru a permite o împărțire a acțiunilor comune ale companiei sub forma unui dividend. Tesla și-a împărțit ultima dată acțiunile în august 2020. (CNBC)

Promo: Start-up-ul DRESSINGZ, primul social-marketplace pentru fashion de lux second hand, anunţă că oferă comunităţii sale de utilizatori posibilitatea de a-şi vinde, printr-un proces uşor şi sigur, hainele pe care nu le mai poartă. Totodată, le oferă iubitorilor de branduri premium şansa de a cumpăra articole de lux pre-owned, autentificate de experţi, la un preţ cu pana la 80% mai mic faţă de preţul de retail.

9. Thailanda va interzice utilizarea criptomonedelor ca mijloc de plată pentru bunuri și servicii, motivând decizia prin faptul că utilizarea mai largă a activelor digitale amenință sistemul financiar și economia țării. (Bloomberg)

10. Ruşii bogați au început să investească în proprietăţi imobiliare din Turcia şi Emiratele Arabe Unite, tări care nu au aderat încă la sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Vânzările Dacia în lume au crescut cu 10% în primul trimestru – Cronica de Business
Compania românească Elrond a atins valoarea de $600 milioane – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău