Datoria externă totală a României a crescut cu 9,131 miliarde euro în primele 8 luni – Cronica serii

1. Datoria externă totală a României a crescut cu 9,131 miliarde euro în primele 8 luni, la 108,972 miliarde euro. Datoria externă publică a crescut cu peste 6,2 miliarde euro, la 41,117 miliarde euro. (News.ro)

2. Aproape 1600 de localităţi vor primi 1,4 miliarde lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru a-şi echilibra bugetele a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Suma totală cerută de autorităţile locale este de circa 8,5 miliarde lei. (News.ro)

3. Președintele PNL, Ludovic Orban, posibil viitor prim ministru, s-a întâlnit azi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „E normal să discut cu guvernatorul BNR privitor la situația economică și la evaluările care există la nivelul BNR privitor la toate aspectele economice și numai. „Am abordat problemele economice importante”, a declarat Ludovic Orban. (Profit.ro)

4. Premiul Nobel al Economiei le-a fost atribuit francezo-americanei Esther Duflo şi americanilor Michael Kremer şi Abhijit Banerjee, toţi trei specialişti în dezvoltare şi sărăcie, pentru lucrările lor cu privire la reducerea sărăciei în lume. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Cifra de afaceri a gigantului din domeniul luxului LVMH a crescut cu 16% în primele nouă luni ale anului, până la valoarea de €38,4 miliarde. Avansul s-a datorat în special brandurilor Louis Vuitton și Dior. (Vogue Business)

5. Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,08 miliarde euro în perioada ianuarie-august, cu 16% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. (News.ro)

6. Consiliul Uniunii Europene a formalizat azi numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Parchetului European. Numirea mai trebuie confirmată de Parlamentul European. (Hotnews)

7. Declinul exporturilor Chinei s-a accelerat în septembrie, în timp ce importurile s-au contractat pentru a cincea lună consecutiv, sugerând slăbirea în continuare a economiei şi necesitatea unor noi măsuri de stimulare în contextul războiului comercial cu Statele Unite (News.ro). În România, producţia industrială a scăzut în luna august cu 7% ca serie brută, faţă de lună corespunzătoare din anul precedent, o contracţie mai mare decât cea înregistrată în iulie. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: California va deveni primul stat american care interzice poliției să folosească recunoașterea facială în cadrul camerelor video purtate de polițiști. Legea care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020 este adoptată după ce software-ul de recunoaștere facială folosit, Amazon Rekognition, a confundat 26 de senatori cu suspecți în diverse cazuri. (SF Chronicle)

8. Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat condamnări între 9 şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017. Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid. Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi. (G4Media)

9. Aproximativ 14% din producția mondială de alimente, echivalentul a aproximativ 400 miliarde dolari, este pierdută între recoltare și comercializare. Asia Centrală și de Sud, America de Nord și Europa sunt responsabile pentru cea mai mare parte a pierderilor. (Profit.ro)

10. Apple le-a cerut producătorilor de seriale pentru Apple TV+ să evite scenariile care pot “supăra” China. Informația apare la câteva zile după ce Apple a eliminat o aplicație care ajuta protestatarii din Hong Kong să localizeze polițiștii. (BuzzFeedNews)

Bonus: Astronauții ruși au creat pentru prima oară o friptură la bordul Stației Spațiale Internaționale prin reproducerea celulelor și nutrienților necesari la o imprimantă 3D. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
PSD și UDMR vor susţine o moțiune de cenzură după ce guvernul își va angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi – Cronica serii
Audit Curtea de Conturi: România nu are o strategie naţională în domeniul siguranţei alimentare – Cronica serii
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău