DeepMind susține că a antrenat Inteligența Artificială pentru a controla un reactor de fuziune nucleară – Cronica serii

1. Președintele american Joe Biden va găzdui vineri seara o nouă discuție despre criza din Ucraina cu liderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Marea Britanie, Uniunea Europeană și NATO. Anunțul a fost făcut întâi de biroul premierului canadian Justin Trudeau și a confirmat, ulterior, de Casa Albă. (Libertatea)

2. Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu a anunţat că a decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în urma dialogului cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni. (News.ro)

3. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut în 2021, ca serie brută, cu 21,7% faţă 2020, anunţă Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Liderul separatist al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pushilin, a anunțat evacuarea locuitorilor din regiune către sud-estul Rusiei, acuzând o presupusă creștere a bombardamentelor. Anunțând mișcarea pe rețelele de socializare, Pushilin a declarat că Rusia a fost de acord să ofere cazare în regiunea Rostov pentru persoanele care părăsesc Donețk și că femeile, copiii și persoanele în vârstă ar trebui să aibă prioritate. (G4Media)

Din Cronica de Business:  Dobânda pentru creditele ipotecare din SUA a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 3 ani. Dobânda medie pentru un credit ipotecar pe 30 de ani a ajuns la 3.92%, de la 3,69% cât era săptămâna trecută. Este cel mai ridicat nivel din mai 2019. (WSJ)

5. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov spune că respingerea de către Ucraina a unui dialog direct cu teritoriile separatiste Doneţk şi Lugansk este o „provocare”. (Hotnews)

6. Preşedintele croat Zoran Milanovic a susţinut vineri că NATO nu ar trebui să se extindă prin includerea Ucrainei şi a promis că în timpul mandatului său el se va opune extinderii Alianţei. (Digi24)

7. Analiza Agenției americane pentru Alimenta și Medicament a vaccinului Pfizer, împotriva Covid, la copiii sub 5 ani a fost amânată după ce datele au sugerat că vaccinul este mai puțin eficient împotriva variantei Omicron decât împotriva Delta. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: SUA sunt rămase mult în urma Chinei în ceea ce privește trecerea la 5G, spune fostul CEO Google, Eric Schmidt. Acesta crede că 5G poate oferi importante avantaje strategice, inclusiv pentru agențiile de informații și armată, dar că guvernul SUA, cu politica sa inconsistentă, se face vinovat de întârzierile în adoptarea noii tehnologii. (CNBC)

8. DeepMind, laboratorul AI din Londra deținut de Alphabet, a anunțat că a antrenat un sistem de Inteligență Artificială pentru a controla plasma supraîncălzită în interiorul unui reactor de fuziune nucleară. Fuziunea nucleară, un proces care alimentează stelele universului, implică spargerea și topirea hidrogenului, un element comun al apei. DeepMind susține că descoperirea ar putea deschide noi modalități de cercetare a fuziunii nucleare. (CNBC)

9. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a invitat mai multe formaţiuni politice – PMP, PNŢCD, Alternativa Dreaptă, Coaliţia pentru Naţiune – dar şi societatea civilă să se alăture iniţiativei sale privind constituirea Polului Conservator. Conform unei scrisori transmise de deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, Polul Conservator are ca valori şi principii „libertatea şi unicitatea persoanei, credinţa şi morala creştină, familia, tradiţia şi cultura – ca expresii ale identităţii şi demnităţii naţionale -, proprietatea privată, dreptatea, meritocraţia, statul de drept ca garanţie a democraţiei autentice, reîntregirea Neamului”. (G4Media)

10. Simona Halep, locul 23 WTA, a fost învinsă, cu scorul de 2-6, 7-6 (0), 6-0, de letona Jelena Ostapenko, locul 21 WTA, în sferturile de finală ale turneului de categorie WTA 500 de la Dubai.

Ți-ar mai putea plăcea
Rafila: Numărul cazurilor de Covid-19 de săptămâna trecută a fost mai mare cu 80% față de cel de la finalul lunii mai, început de iunie – Cronica serii
Peste un sfert din populația României nu era conectată la sistemul public de alimentare cu apă anul trecut – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău