Deficitul bugetar a ajuns la 74 miliarde de lei (7% din PIB) pentru primele 10 luni – Cronica serii

1. Deficitul bugetar a crescut în octombrie cu 6,7 miliarde de lei și a ajuns astfel pentru primele 10 luni la 74 miliarde de lei (7% din PIB), a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. În primele 10 luni ale anului trecut, deficitul bugetar s-a situat la 28,83 miliarde lei, 2,8% din PIB. (Profit.ro)

2. Ministerul Finanțelor Publice a terminat fără succes o emisiune de obligațiuni în euro pe piața internă, considerând prea mare randamentul cerut de investitori. Obligațiunile cu scadența în aprilie 2025 au atras oferte de aproape 1,2 miliarde de euro la un prospect de 500 de milioane de euro. Deși cererea a fost ridicată, MFP a considerat prea mare randamentul mediu de 0,695%. La finele lunii august, Finanțele emiteau obligațiuni de 495 de milioane de euro pe o scadență mai scurtă, decembrie 2023, la un randament de 0,99%. (Profit.ro)

3. Deputatul USR Stelian Ion şi avocatul Andrei Lupu, candidaţi ai USR-PLUS la alegerile parlamentare, au prezentat joi principalele măsuri pentru justiţie şi reforma statului din cadrul programului de guvernare al Alianţei. Cele mai importante sunt eliminarea pensiilor speciale şi a imunităţii parlamentare, precum şi iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Președintele ales Joe Biden a declarat că, până acum, Casa Albă a fost ”sinceră” în a-l ajuta la tranziția puterii. Donald Trump a agreat până la urmă să permită ca procesul de transfer să înceapă luni, la aproape trei săptămâni de la alegeri. (BBC)

4. Procurorii anticorupție au descoperit aproape 1 milion de euro ascunși în găleți, ligheane și chiar în pereți, în timpul perchezițiilor de joi, de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava, RAR, dar și la domiciliile angajaților. Anchetatorii documenteaza un dosar care vizează fapte de corupție din perioada 2018-2020. Potrivit Obiectiv de Suceava, pe lângă mita luată pentru permise, acțiunea vizează și o rețea de angajați de la Permise, RAR și polițiști care de ani de zile facilitează la Suceava înmatricularea mașinilor de lux furate din UE. Mita pentru un permis era cuprinsă între 5.000 și 7.000 de euro, iar banii erau ținuți în ligheane și găleți, sau ascunși în pereți, spune aceeași sursă. (Link)

5. Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet spune că din 15 decembrie românii își vor putea cumpăra electrocasnice și electronice noi prin Programul Rabla pentru Electrocasnice. Programul are un buget total de 40 de milioane de lei care va permite 100.000 de achiziții. În funcție de tipul de produs, voucherele au valori între 200 și 500 de lei. Un solicitant poate obține mai multe vouchere, dar pentru produse diferite Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu patru produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete. (Hotnews)

6. Vânzările de maşini electrice vor creşte anual cu 30% în următorul deceniu, iar una din trei maşini nou vândute în 2030 va fi electrică, arată un raport Deloitte. Numărul total de maşini electrice vândute anual în întreaga lume va creşte de la 2,5 milioane în 2020, la 11,2 milioane în 2025 şi la 31,1 milioane în 2030. (News.ro)

7. În SUA, vânzărilor produselor de băcănie au crescut cu 560% în ultima săptămână, comparativ cu octombrie, în condițiile în care mulți americani și-au comandat online produsele pentru weekendul de Thanksgiving. (Axios)

Una din Cronica de Tehnologie: Facebook va plăti $300+ fiecaruia dintre cei 1,57 milioane de locuitori din Illinois care s-au constituit parte civilă, în urma celui mai important proces pe tema intimității online din Statele Unite, în care gigantul american a fost acuzat că a colectat informații biometrice fără consimțământ. Un sfert din locuitorii statului au fost parte în acest proces. (Bloomberg)

8. Organizatorii festivalului Untold din Cluj anunță că ediția din 2021 va avea loc în perioadă 5-8 august. Ei spun că evenimentul va putea fi organizat în format fizic datorită apariției vaccinului anti-Covid, dar și dezvoltării testelor rapide ce vor permite testarea în masă. (G4Media)

9. Denzel Washington a fost numit cel mai bun actor al secolului XXI de cotidianul The New York Times. Isabelle Huppert ocupă poziţia a doua din clasament. Este urmată de Daniel Day-Lewis şi de Keanu Reeves. (News.ro)

10. Patriarhia Română a transmis joi că este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la peştera Sfântului Apostol Andrei, din comuna constănţeană Ion Corvin, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse. Motivaţia este aceea că localitatea are un număr mic de locuitori, sub 2.000, şi că Statul a recunoscut rolul excepţional avut de Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român. (News.ro)

Fotografia serii – Un băiat a îngenuncheat în fața unei picturi murale a lui Maradona amplasată în fața stadionului echipei Argentinos Juniors, din Buenos Aires, unde jucătorul argentinian și-a început cariera de fotbalist profesionist. Marcos Brindicci/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – 40% dintre joburi ar putea fi făcute de masini în 15 ani
Cronica serii – Continuă cererile de abrogare a Ordonanței 114 dar premierul Dăncilă nu renunță

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău