Deficitul bugetar a crescut cu 50% în primele opt luni, până la 21,9 miliarde de lei – Cronica serii

1. Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele opt luni cu un deficit de 21,9 miliarde lei (4,61 miliarde euro), 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB). Cresterea deficitului este cu 50% mai mare față de cel din aceeași perioadă a anului trecut. (Profit.ro)

2. Curtea Europeană de Justiție a decis astăzi că justiţia din ţarile UE poate să le ceară celor de la Facebook să șteargă un post, o fotografie sau un material video, inclusiv limitarea accesului la respectivele materiale, dacă acestea au fost declarate ilegale. Decizia are implicaţii majore pentru Facebook. (NYTimes)

3. Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă o primă listă de propuneri pentru sediile a 444 de secţii de votare din străinătate. Termenul final pentru stabilirea secţiilor de votare este 19 octombrie. MAE preconizează că vor exista în total 800 de secţii de votare în străinătate. (News.ro)

4. Jumătate de milion de români au renunțat la a mai obține îngrijire medicală în 2018 întrucât considerau că nu-și mai permit acest lucru, relevă Monitorul Oficial, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Trei companii farma din Marea Britanie s-au înțeles să manipuleze prețul la un medicament, crescându-l cu 1.800%. (The Independent)

5. Producţia industrială din România a intrat în contracţie, în luna august, după ce, în iunie şi iulie, ajunsese aproape de creştere zero, iar costurile de producţie au crescut brusc, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP şi SNSPA. (News.ro)

6. Fiscul american auditează mai mult taxele celor săraci decât ale celor bogați deoarece reducerile de buget au îngreunat analiza taxelor celor cu averi mari. (ProRepublica)

7. Cu un volum lunar de schimb cu 18% mai mare decât Bitcoin, Tether a devenit cea mai folosită criptomonedă. Volumul zilnic al tranzacțiilor realizate cu Tether este estimat la peste $20 miliarde. (Bloomberg)

8. Franța și Italia își dispută titlul de țara cea mai îndatorată din Europa. Datoria Franței a crescut cu 110 miliarde de euro doar în primul trimestru al acestui an, cea mai mare creștere din 2010. Datoria totală a ajuns la 2360 miliarde euro, în timp ce a Italiei este de 2400 de miliarde euro. (Link)

9. Un proces intentat în Marea Britanie de o organizație care reprezintă peste 4 milioane de utilizatori a primit undă verde la apel după ce inițial fusese blocat. Grupul “Google You Owe Us”, care acuză Google că a colectat datele personale de pe iPhone-uri ocolind setările implicite, cere daune de $3.9 miliarde. (Bloomberg)

10. În această seară CFR Cluj joacă la Glasgow, cu Celtic, într-un meci contând pentru etapa a doua din grupele Europe League. Meciul va începe la 22.00 și va fi transmis de DigiSport, LookPlus și TelekomSport.

Fotografia serii – Lumânări aprinse la Praga, în memoria lui Karel Gott, supranumit Sinatra din Est, decedat la vârsta de 80 de ani. Michal Čížek/AFP via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Inflația a ajuns la 4,12% în iulie – Cronica serii
30% dintre medicii din spitalele publice nu sunt vaccinați anti-COVID-19. Persoanele care se vaccinează vor primi un voucher în valoare de 100 lei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău