Ministrul austriac: Aderarea României la Shengen ar avea beneficii atât pentru Austria, cât şi pentru România – Cronica serii

1. Ministerul de Finanțe a anunțat că deficitul bugetar a crescut la 3,97% din PIB, în primele zece luni, la 62,81 miliarde lei, faţă de 3,34% din PIB în primele zece luni din anul 2022. (News.ro)

2. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România are un grad de absorbţie a fondurilor europene de 90% pentru exerciţiul financiar 2014-2020, aflându-se pe locul 4 în UE, o premieră istorică salutată astăzi, la Bucureşti, de Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira. (Digi24)

3. Consiliul JAI care va avea loc pe 4 decembrie nu va supune la vot aderarea României la Schengen, desi subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii, au precizat surse politice. Astfel, se doreşte convocarea unul nou Consiliu Extraordinar, până la sfârşitul lunii decembrie, în care să se decidă o aderare în etape a ţării noastre, mai întâi pe aerian, din martie anul viitor. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Algoritmul Instagram afișează clipuri cu tentă sexuală alături de reclamele unor mari branduri celor care urmăresc copii, în special fete tinere, arată un test. Meta se apără spunând că testul a fost creat special pentru a se ajunge la aceste rezultate și nu reflectă ceea ce văd utilizatorii obișnuiți. (WSJ)

4. Aderarea României la Shengen ar avea beneficii atât pentru Austria, cât şi pentru România şi ar aduce avantaje pentru multe companii, potrivit ministrului austriac al Afacerilor Sociale, Sănătăţii, Îngrijirii şi Protecţiei Consumatorilor, Johannes Rauch. (Hotnews)

5. Rata creditelor neperformante a coborât. Rata creditelor neperformante era, la finele lunii septembrie 2023, de 2,61%, față de 2,65% în iunie 2023 și 2,82% în septembrie 2022, conform datelor centralizate de BNR. (Profit.ro)

6. Curtea Constituţională a decis că abrogarea pensiilor foştilor parlamentari este neconstituţională. Curtea precizeaza că, prin retragerea şi eliminarea normativă a indemnizaţiei pentru limită de vârstă în privinţa acestor destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat şi s-a creat o insecuritate juridică vădită. (News.ro)

7. România se numără printre puținele țări europene în care a crescut nivelul investițiilor primite de firmele de tehnologie, în 2023 comparativ cu anul trecut, în condițiile în care Europa, în ansamblu, trece printr-o fază de încetinire a investițiilor în tech, relevă un studiu. (StartupCafe)

Stirea Hope.ro: Prima rezervație de cașaloți din lume va fi creată de insula caraibiană Dominica, a anunțat prim ministrul Roosevelt Skerrit.

8. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că declarațiile liderilor USR în legătură cu „Dosarul Vaccinurilor” încalcă independența procurorilor DNA. (G4Media)

9. Menţinerea ajutorului pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei este de o importanţă „existenţială” pentru Europa, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz. (Digi24)

10. Încrederea consumatorilor din SUA a crescut pentru prima dată, în noiembrie, în ultimele patru luni. Indicele Conference Board a crescut la 102 luna aceasta, de la 99,1 revizuit în scădere în octombrie, arată datele publicate marți. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Franța amendează Google cu 50 milioane euro pentru încălcarea GDPR
Organizația Mondială a Sănătății revine și clarifică un anunț făcut în legătură cu protecția generată de anticorpi – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău