Deficitul bugetar pe primele patru luni este cu 88,4% mai mare faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut – Cronica serii

Plenul Senatului a respins ridicarea imunităţii preşedintelui acestui for legislativ, Călin Popescu Tăriceanu.

1. Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 4 luni cu un deficit de 11,4 miliarde lei (2,4 miliarde euro), 1,1% din Produsul Intern Brut. Deficitul este cu 88,4% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care cheltuielile de personal au crescut cu 26%. (News.ro)

2. Darius Vâlcov a demisionat astăzi din funcţia de consilier de stat al premierului după o discuţie care a avut loc luni dimineaţă şi care a fost convocată de premierul Viorica Dăncilă. (News.ro)

Din Cronica de Business: 3. Mihaela Triculescu a fost schimbată de la conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și înlocuită cu Mirela Călugăreanu, director general al Direcției București a ANAF, fost președinte ANAF. Deciziile au fost semnate de premierul Viorica Dăncilă, la cererea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. (Profit.ro)

4. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern, că va fi modificată legislaţia pentru ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de către cetăţeni. (News.ro)

5. Pentru prima oară, conform unui sondaj realizat de o companie de cercetare, datele arată că procentul americanilor care folosesc constant mobile banking-ul l-a depășit pe cel celor care nu îl folosesc deloc, la nivel de Q1 2019. (Axios)

6. Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc acuză ritmul lent cu care se desfăşoară lucrările de reparaţii la autostradă A2. Federația acuză şi faptul că acestea se desfăşoară în sezonul estival început la 1 iunie, „lucru care afectează grav fluxul de turişti către litoralul românesc”. „Dacă până pe data de 15 iunie autostradă nu funcţionează în parametrii normali, hotelierii de pe litoral vor intra în grevă fiscală şi nu vor mai plăti taxe către stat” a declarat Mohammad Murad, președintele FPTR. (News.ro)

7. China a transmis un avertisment studenților și doctoranzilor care învață în Statele Unite subliniind faptul că pot avea probleme cu viza din cauza războiului comercial dintre cele două țări. (Reuters)

8. Microsoft a actualizat versiunea pentru iOS și Android a Excelului prin care o simplă fotografie cu un tabel poate fi transformată în fișier Excel. (TheVerge)

9. Studiourile de film de la Hollywood rămân legate de Netflix prin vechile contracte, inclusiv Disney, care a anunțat că-și retrage producțiile de pe Netflix pentru ca acestea să fie disponibile doar în cadrul propriului serviciu de streaming pe care-l va lansa anul acesta. De exemplu, o înțelegere mai veche prevede ca fiecare film produs de Disney în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2018 să revină pe Netflix din 2026. (Bloomberg)

10. Fostul premier britanic, David Cameron, cel care a inițiat și a convocat referendumul pentru Brexit, a fost angajat de o companie de Inteligență Artificială. (BBC)

Promo: STIREA SERII DE LA iCEE.fest: UPGRADE 100. Impactul tehnologiei în sistemul medical și în sănătate continuă să fie în atenția festivalului care aduce la Bucuresti 150+ experti in 11 domenii tech saptamana viitoare (joi si vineri). O scenă specială cu bilet dedicat (doar 75 euro – discount pentru rezidenți și studenți 50%). Despre VR în chirurgie, gaming cu efecte benefice în tratament, aplicații de monitorizare a diverselor afecțiuni și multe altele. Detalii: aici. 15% discount cod 15Cronica in pasul 2 Book Now de aici: upgrade100.com/book-now

Fotografia serii – Președintele Trump și-a început în această dimineață vizită în Marea Britanie. Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage:

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: Am decis să intru în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO – Cronica serii
Cronica serii – eCommerce-ul din .ro a ajuns la 3,5 miliarde euro

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău