Deficitul comercial al României a ajuns la 14,02 miliarde de euro – Cronica serii

RIP Marie Fredriksson

1. Deficitul comercial al României a avansat cu 18,4% în primele 10 luni, la 14,02 miliarde de euro. (Profit.ro)

2. Populaţia României a continuat scăderea din cauze demografice, dar declinul a încetinit semnificativ în luna octombrie, când s-au pierdut 2.780 de locuitori, faţă de 7.478 în aceeaşi lună a anului 2018, în condiţiile în care natalitatea a crescut, iar mortalitatea a scăzut. (News.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că-i va retrage decoraţia lui Adrian Năstase, dar şi tuturor celor care au condamnări penale, precizând că operaţiune va fi finalizată în foarte scurt timp. (News.ro)

4. Abuzul de putere şi obstrucţionarea bunului mers al Congresului sunt capetele de acuzare aduse de democraţii americani lui Donald Trump, în cadrul procedurii de destituirie a preşedintelui american. (News.ro)

5. Alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Magistraţii au supus de două ori la vot candidatura judecătorului Nicoleta Ţînţ, de fiecare dată înregistrându-se 9 voturi ”pentru” şi 9 voturi ”împotrivă”. (News.ro)

6. Aproape jumătate din companiile americane le-au cerut angajaților să semneze contracte de muncă cu clauze de neconcurență. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: 5 orașe americane au reușit să profite cel mai bine de pe urma companiilor de tehnologie: San Francisco, San Jose, Seattle, San Diego și Boston. Acestea au câștigat cele mai multe job-uri în perioada 2005 – 2017, conform unui studiu. (Wired)

7. Cheltuielile globale cu publicitatea pe televizor au scăzut cu aproape 4% în 2019, cel mai mare declin înregistrat după criza economică din 2009. Este un nou semn că industria de publicitate se îndreaptă în direcția în care se duc privitorii, adică spre Internet. (Profit.ro)

8. Consumul moderat de alcool crește riscul îmbolnăvirii de cancer este concluzia la care au ajuns cercetătorii japonezi care au studiat datele a peste 63.000 de pacienți. Comparația se face cu persoanele care nu au consumat deloc alcool. (Gizmodo)

9. „Ei”, un termen comun, dar din ce în ce mai puternic și foarte folosit, referitor la persoanele care nu se identifică nici cu sexul masculin, nici cu cel feminin, a fost declarat cuvântul anului de Merriam-Webster, cel mai credibil dicționar american. (Hotnews)

10. Dansul ar putea trata depresia și alte boli ale creierului. (Quarz)

La fotografia serii vă recomand o carte despre fostul președinte al Fed, Paul Volcker. O găsiți la ofertă pe Amazon, unde costa puțin peste $4 pe Kindle:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – inca 10 milioane lei de la PMB pentru Catedrala
Cronica serii – ANAF declanșează controale la marile firme

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău