Datoria externă totală a crescut cu 6 miliarde euro în primele 7 luni – Cronica serii

1. Datoria externă totală a crescut, în perioada ianuarie – iulie, cu 6,058 miliarde euro, la 131,98 miliarde euro, de la 125,92 miliarde euro în decembrie 2020, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României. (News.ro)

2. Optimismul cu privire la viitorul UE a atins cel mai înalt nivel din 2009, iar încrederea în UE rămâne la cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent. Sprijinul pentru moneda euro rămâne stabil la cel mai ridicat nivel înregistrat din 2004 până în prezent. Sondajul indică, de asemenea, o îmbunătăţire semnificativă a percepţiei asupra situaţiei economiilor naţionale. (News.ro)

3. În trimestrul II 2021, numărul mediu de pensionari a fost de 5,085 milioane persoane, în scădere cu 14.000 de persoane față de trimestrul precedent, în timp ce pensia medie lunară a fost de 1.661 lei, în creṣtere cu 0,7% faṭă de trimestrul precedent, a anunțat Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

4. Consumul final de energie electrică în primele şapte luni a fost de 32.458 milioane kWh, cu 7% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020. În aceeași perioadă exportul de energie electrică al României a crescut cu 52,5%, la 4.413 milioane kWh. (News.ro)

Din Cronica de Business: Reprezentanții Partidului Democrat, partidul președintelui Biden, din Camera Reprezentanților vor propune creșterea impozitului pe profit pentru companiile americane la 26,5%, de la 21% cât e acum. (WSJ)

5. Judeţul Satu Mare a intrat în scenariul galben, având o incidenţă a infectărilor, cumulate la 14 zile, de 2,53 cazuri la mia de locuitori. (Digi24)

6. Cărbunele a înlocuit energia eoliană la capitolul cea mai importantă sursă de energie pentru producţia de electricitate în Germania, în primul semestru din 2021. (Hotnews)

7. Google a plătit mulți ani angajații temporari cu remunerații mai mici decât prevede legea în țările în care este stipulată paritatea între salariile angajaților permanenți și cele ale angajaților temporari care îndeplinesc aceleași roluri. Gigantul american a descoperit problema încă de anul trecut, dar nu s-a grăbit să o rezolve. (NY Times)

8. Persoanele complet vaccinate reprezintă doar 1,2% din numărul pacienților Covid din Anglia care au murit în primele șapte luni ale anului curent, potrivit datelor Oficiului Național de Statistică. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Lucrul de la distanță poate afecta productivitatea și inovația pe termen lung, sugerează un studiu realizat de Microsoft la nivelul companiei. Colaborarea și comunicarea ar fi cele mai afectate aspecte, arată studiul care a analizat anonim întâlnirile, email-urile și chat-urile celor peste 61.000 de angajați Microsoft. (GeekWire)

9. SpaceX, compania fondată de Elon Musk, va lansa miercuri prima sa misiune de turism spațial și cea mai ambițioasă de până acum, pentru că cei patru civili nu vor ajunge doar câteva minute la 100 km altitudine, ci vor petrece trei zile pe orbita terestră, la viteza de 28.000 km/h. Misiunea se numește Inspiration4 și este prima oară când pe orbită ajung doar civili, și nu astronauți profesioniști. (Hotnews)

10. Victor Ponta, președintele Pro România, s-a angajat la propriul partid în calitate de consilier juridic. Salariul brut pe care îl primește în această calitate este de peste 25.000 de lei lunar (5.000 de euro). (EuropaLibera)

Ți-ar mai putea plăcea
Bucuresti: Masca devine obligatorie în spaţiile deschise, restaurantele, cinematografele se închid. Şcolile, creşele, universităţile trec în scenariul roşu – Cronica serii
PSD și-a păstrat majoritatea în Camera Deputaților – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău