Democratul Raphael Warnock este deja declarat câștigător al alegerilor din Georgia, pentru Senatul american – Cronica Externă

Europa

1. Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu premierul Jean Castex și cu ministrul sănătății Olivier Veran pentru a discuta cum să accelereze vaccinarea COVID-19, după ce guvernul a fost criticat dur pentru administrarea unor doze semnificativ mai puține mici decât alte țări europene. (Politico)

SUA

2. Votanții din statul Georgia au votat în alegerile care vor determina dacă democrații sau republicanii controlează Senatul SUA. (AP). Democratul Raphael Warnock este deja declarat câștigător al alegerilor.  (Vox)

Bonus: SUA au impus marți sancțiuni noi împotriva Iranului, țintind sectorul industriei oțelului, cu scopul cu scopul de a continua intensificarea presiunii asupra Teheranului în ultimele săptămâni ale președinției lui Donald Trump. (Reuters)

 Orientul Mijlociu

3. Arabia Saudită își va redeschide granițele și spațiul aerian cu Qatar, după ce a condus o blocadă împotriva țării din 2017, din cauza presupusului sprijin acordat de Qatar terorismului. Decizia ar fi primul pas pentru un acord mai larg de încheiere a boicotului de către patru țări arabe, Bahrain, Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care a destabilizat comerțul regional și a împins Qatar în criză (NYTimes). În timpul unei reuniuni de ieri, în Arabia Saudită, membrii Consiliului de Cooperare al Golfului au semnat un document de ”solidaritate și stabilitate”, conform prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman (AlJazeera). Reușita este parte a efortului administrației Donald J. Trump de a încheia criza și de a uni țările din regiune împotriva Iranului. (Reuters)

4. Coreea de Sud va trimite o delegație la Teheran pentru a negocia eliberarea unui petrolier sud-coreean și a echipei acestuia, după ce forțele gărzii revoluționare islamice au confiscat vasul marti. (Link)

Asia

5. Negociatorii pentru guvernul afgan și Talibanii reiau discuțiile în Qatar, astăzi, după o pauză de vacanță de două săptămâni. Reluarea negocierilor vine după ce guvernul SUA a acuzat Talibanii pentru uciderile recente ale jurnaliștilor, liderilor societății civile și oficialilor guvernamentali din Afghanistan. (WashingtonPost)

6. O nouă rundă de negocieri a eșuat între guvernul indian și fermieri, care au blocat autostrăzile din proximitatea New Delhi pentru a protesta împotriva noilor legi ale agriculturii. Cele două părți au agreat să se reîntâlnească vineri. (Link)

Africa

7. Membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), împreună cu Rusia și alte țări care formează așa-numita coaliție OPEC+, se vor întâlni pentru încă o zi, după ce majoritatea membrilor s-au opus propunerii Rusiei de a crește producția de petrol luna viitoare. (Bloomberg)

8. O facțiune a al-Qaeda din Mali, cunoscută ca Grupul pentru Sprijinirea Islamului și Musulmanilor (JNIM), a revendicat responsabilitatea pentru uciderea a doi soldați francezi sâmbătă. (AlJazeera)

America Latină

9. Oficialii mexicani au aprobat vaccinul COVID-19 creat de Universitatea Oxford și AstraZeneca pentru folosirea de urgență. Ministrul Afacerilor Europene Marcelo Ebrard a declarat că țara va începe producerea vaccinului ”foarte curând”, în contextul dificultăților create de un număr mare de cazuri COVID-19 și o rată a deceselor situată pe locul patru în lume. (NYTimes)

Global

10. Julian Assange este ”liber să se întoarcă acasă” în Australia, dacă cererea de extrădare a SUA este respinsă în instanțele britanice, a declarat premierul australian Scott Morrison marți. Parlamentarii australieni au cerut Washington-ului să renunțe la cazul de spionaj împotriva fondatorului WikiLeaks. Remarca lui Morrison vine la o zi după ce un judecător britanic a respins cererea de extrădare formulată de SUA, motivând că problemele de sănătate mintală ale lui Assange îl pun pe acesta sub risc de sinucidere (AlJazeera). Echipa de avocați ai lui Julian Assange va cere miercuri eliberarea pe cauțiune a fondatorului WikiLeaks. În acest moment, Assange este deținut în închisoarea de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei. (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia a oferit recompense unor militanți afiliați Talibanilor pentru uciderea forțelor coaliției din Afghanistan – Cronica Externă
Frica de străinii care aduc boli în Europa a revenit – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău