Diana Șoșoacă a obținut un mandat de europarlamentar, cu ajutorul voturilor din diasporă – Cronica serii

1. Luni a fost cea mai caldă zi de până acum în România, cu temperaturi de 37 °C. Marți va fi și mai cald, cu maxime ce vor atinge 39 °C în Dobrogea, conform datelor transmise de ANM. (Hotnews)

2. O gospodărie a avut, în 2023, în medie, venituri în valoare de 7.175 lei, adică 2.872 lei pe persoană, şi cheltuieli de 6.223 lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică. (News.ro)

3. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va fi făcută o reformă fiscală, însă nu va fi vorba de noi taxe. „Sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente și medicamente” pentru că acest lucru ar duce la o creștere a inflației, a spus liderul PSD. El a reamintit de digitalizarea ANAF pe care și-a asumat-o. (Profit.ro)

4. Ultimele date furnizate de BEC, după numărarea a peste 97% din voturi, arată că PSD a câștigat 11 mandate de eurodeputat iar PNL – 9 mandate. AUR a obținut 6 mandate, Alianța Dreapta Unită – 3 mandate, iar UDMR – două mandate. Diana Șoșoacă și Luis Lazarus au obținut și ei câte un mandat de europarlamentar, candidând din partea partidului SOS. Nicu Ștefănuță este singurul candidat independent care reușește să intre în Parlamentul European. (Hotnews)

5. Exporturile României au crescut cu 0,8% în primele patru luni, la 31,288 miliarde euro, iar importurile au urcat cu 1,7%, la 40,609 miliarde euro, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Adobe a venit cu clarificări după controversele stârnite de noile condiții de utilizare. Compania spune că nu-și va atribui vreodată proprietatea creațiilor realizate de utilizatori și că nu va folosi datele și creațiile acestora pentru antrenarea AI-ului. (9to5Mac)

6. În aprilie 2024 s-au născut 11.892 copii, în creştere cu 1.424 (+13,6%) faţă de luna martie 2024. Numărul deceselor înregistrate în luna aprilie 2024 a fost de 18.993, cu 457 decese mai puţin faţă de luna martie 2024, o scădere de 2,3%. (News.ro)

7. Liderul USR Cătălin Drulă a anunţat luni că va renunţa la funcţia de preşedinte al partidului, pe care o deţine de aproape doi ani, afirmând că rezultatul alegerilor a fost sub aşteptări şi că şi-l asumă, urmând să convoace în USR alegeri pentru un nou preşedinte (News.ro). Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, care a câștigat un nou mandat, a declarat că îşi asumă o candidatură pentru preşedinţia USR la următorul congres al formaţiunii. (G4Media)

8. Datele privind volumul de autovehicule vândute de marca Dacia la nivel global (Europa plus țările EuroMed) au crescut în luna aprilie cu un procent mult mai mare decât în celelalte luni din acest an, ceea ce ar putea însemna că perioada mai puțin fastă de la început de an a fost depășită. (Profit.ro)

9. România poate trimite, în mai puțin de șase luni, cu SpaceX, un român în spațiu, după 50 de ani, dacă luăm această decizie la nivel național, a declarat vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM). (Profit.ro)

10. Avioanele de luptă F-16 şi aerodromuri militare din afara Ucrainei unde se vor baza acestea vor deveni ţinte legitime pentru Moscova dacă vor lua parte la misiuni de luptă împotriva forţelor ruse (în Ucraina), a transmis luni agenţia de presă de stat RIA Novosti, care a citat un deputat de rang înalt. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Iohannis: Au trecut 3 zilei de la evenimentele de vineri si nimeni nu si-a dat demisia
Cronica serii – Sfaturile lui Richard Branson pentru Elon Musk

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău