Din 100 de euro cheltuiți de la buget, 15,6 euro sunt luați pe datorie – Cronica diminetii

1. România a avut (și) anul trecut cea mai precară situație din UE în ceea ce privește finanțele statului, din fiecare 100 de euro cheltuiți de la buget, 15,6 euro fiind luați cu împrumut. (Profit.ro)

2. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus, în ședința coaliției, ca angajații de la stat care cumulează pensie cu salariu, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României (aprox. 25.000 lei brut) să fie impozitate progresiv, au declarat pentru surse politice. Este posibil ca măsura supraimpozitării, propusă de Ciolacu, să fie aplicată și în sectorul privat pentru a trece de Curtea Constituțională. (G4Media)

3. Conform unui document oficial, Ministerul Finanțelor estimează că România va reuși să acceseze în anul 2023 doar 1,9 miliarde euro din granturile PNRR. Ministerul probabil știe că va pierde următoarele plăți, deoarece sunt condiționate de jaloane. 1,3 miliarde euro ar putea fi pierduți din cererea a doua de plată, din cauza jaloanelor de la energie. Alți 3,2 miliarde euro, valoarea cererii nr. 3 de plată, sunt dependenți de îndeplinirea reformei pensiilor speciale. (Cursdeguvernare)

4. Un amendament adus legilor Educației, susținut de ministrul Educației, Ligia Deca, votat luni în comisia de învățământ din Camera Deputaților, prevede că “utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial”. Cei care nu se conformează riscă să li se confiște telefonul sau dispozitivul.

5. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni, la Europa FM, despre o nouă candidatură la Primăria Capitalei că el îşi doreşte şi va candida. ”Am găsit un oraş în faliment şi l-am făcut credibil financiar”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Irina Bara, finalistă la turneul ITF de la Koper, a reuşit o urcare spectaculoasă în clasamentul WTA, de 45 de locuri, fiind acum pe poziţia 235, cu 284 puncte. În continuare, cea mai bine clasată româncă este Simona Halep, pe locul 26, cu 1565 puncte.

6. Unii oficiali americani cred că trupele ruse sunt atât de bine fixate pe teren, în Ucraina, încât contraofensiva forțelor armate ucrainene nu va avea succes. „Nu cred că ne vom trezi într-o dimineață și vom vedea Ucraina înaintând pe zone mari de teritoriu. Cu siguranță nu”, a declarat un oficial american. (Adevarul)

7. Dora Duro, vicepreședintele parlamentului Ungariei, a declarat că intrarea Ucrainei în NATO fără riscuri majore de securitate este posibilă doar cu acordul Rusiei. (Hotnews)

8. Guvernul britanic încearcă să blocheze o grevă de două zile a asistentelor medicale, planificată pentru sfârșitul lunii, atacând-o în justiție pentru a fi declarată ilegală. Sindicatul asistentelor medicale a respins noua ofertă de creștere a veniturilor și au anunțat că vor face grevă timp de 48 de ore, în 30 aprilie. (Bloomberg)

9. Poluarea aerului provoacă anual moartea prematură, în Europa, a cel puţin 1.200 de copii şi adolescenţi, relevă Agenţia Europeană a Mediului într-un raport publicat luni. (News.ro)

10. Tucker Carlson, care prezenta una dintre cele mai urmărite emisiuni de seară din SUA la postul american de știri Fox News, a decis să se despartă de canalul de televiziune, au anunţat luni, 24 aprilie, reprezentanţii Fox. (Libertatea)

Fotografia dimineții vine din Mogadishu, Somalia, unde o paradă a copiilor cu arme replică a marcat sfârșitul Ramadanului. Feisal Omar/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Joe Biden: Statele Unite sunt „pregătite să ghideze lumea” – Cronica dimineții
Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de Piață Emergentă – Cronica dimineții
Un comentariu
  • LevSt.
    apr. 25,2023 la 2023-04-25T19:03:21+03:000000002130202304

    oricum este grav, insa -per total- trebuie sa adaugam si dobanzile inerente oricarui imprumut, si -de multe ori- chiar mici diverse alte fees, iar insasi idea de imprumut spune ca lucrurile nu merg bine, insa statul roman(cu adevarat nu numai reprezentat dar si constituit )adica ohanis ciuca, ciolacu si alte cateva monstruozitati sociale ajunse in varf, au interesele lor personale si de haita, care vor duce la distrugerea oficiala a statului roman, chiar faramitzarea teritoriala, in Transilvania statul roman este -aproape- inexistent, cel ungar este infiltrat peste tot…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău