Din 15 mai se elimină purtarea măştii în exterior şi se elimină restricţiile de circulaţie de noapte, precum şi restricţiile referitoare la programul magazinelor – Cronica dimineții

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după şedinţa de lucru cu premierul şi cu mai mulţi miniştri pe tema pandemiei, că din 15 mai se elimină purtarea măştii în exterior, cu unele excepţii şi se elimină restricţiile de circulaţie de noapte, precum şi restricţiile referitoare la programul magazinelor. El a făcut şi precizări referitoare la evenimentele private, însă măsurile în acest sens vor intra în vigoare de la 1 iunie, numărul permis de participanţi urmând să crească treptat la 1 iulie şi la 1 august. Restricţiile nu mai sunt aplicate în cazul în care organizatorul garantează că toţi invitaţii sunt vacinaţi. Şeful statului a precizat că vom avea o relaxare pas cu pas şi că a fost întocmit un calendar până la 1 septembrie, după care va fi făcută o nouă evaluare. (News.ro)

2. Deși a avansat pe poziția de cel de-al doilea producător de gaze și unul dintre cei mai mari producători de petrol la nivelul UE, România și-a majorat în primul trimestru al acestui an dependența de țițeiul și gazele de import, volumele intrate în țară majorându-se cu aproximativ 10% ca urmare în principal a declinului natural al producției. (Profit.ro)

3. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 44 la sută dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat împotriva COVID-19, iar în ceea ce priveşte cadrele didactice, 50 la sută dintre acestea sunt imunizate. “Testarea în fiecare zi nu cred că e o soluţie realistă. Testarea la intervale mai mari, săptămânal, poate ar fi o solutie pentru cei care, de exemplu, au contraindicatii certificate medical în privinţa vaccinării. Şi mai sunt, sper tot mai puţini, profesorii care au indoieli cu privire la importanţa vaccinării.” (News.ro)

O știre din Cronica de Business: Profitul net al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut în primul trimestru cu 42%, la 2,16 milioane lei, faţă de primul trimestru din 2020 (3,73 milioane lei), în timp ce veniturile operaţionale au scăzut cu 27%, la 5,79 milioane lei, de la 7,96 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut. (News.ro)

4. Înscrierile pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice încep de astăzi. Programul are anul acesta un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa, estimându-se peste 200.000 de beneficiari. Sunt eligibile nouă categorii de produse: maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiţionat, televizoare, aspiratoare, laptopuri şi tablete. Persoanele care doresc să beneficieze de oricare dintre cele nouă categorii de echipamente, trebuie să intre în platforma de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să îşi genereze contul de utilizator. (News.ro)

5. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat joi că declaraţiile premierului Florin Cîţu, ale ministrului Justiţiei, Stelian Ion, ale vicepremierului Dan Barna, dar şi ale unor europarlamentari cu privire la instrumentarea Dosarului 10 August au afectat independența justiției. Inspecţia Judiciară a efectuat verificări în acest caz, după ce preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, i-a înaintat o cerere formulată de judecătorul Andrea-Annamaria Chiş, membru al CSM, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a Dosarului 10 August. (Digi24)

Promo: A început singura olimpiadă la Matematică pentru clasele I-XII cu premii de peste 40.000 de euro și înscriere gratuită. Brio Challenge este locul în care poți în același timp să verifici nivelul copilului tău la matematică în timp ce el poate câștiga premii așa cum îi plac lui. Etapa de înscrieri se încheie duminică, 16 Mai. Detalii aici.

6. Pentru prima oară din septembrie anul trecut, media zilnică a cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus a scăzut sub 40.000, în SUA, săptămâna trecută. În nici un stat american nu s-au înregistrat creșteri. Numărul deceselor a ajuns la 600 pe zi, nivel care nu s-a mai înregistrat din iulie anul trecut. (AP)

7. Americanii vaccinați cu ambele doze împotriva COVID pot sta fără mască și fără distanțare socială atât în aer liber, cât și în spații închise, a anunțat joi directoarea Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC). Ea a precizat că vor exista în continuare și excepții de la această relaxare completă. Președintele american Joe Biden a declarat că este o zi mare pentru America. (Digi24)

8. Vânzările auto pe piața chineză au crescut cu 8,6% în aprilie, a 13-a lună de creștere consecutivă, pe fondul redresării după criza provocată de pandemia de coronavirus. În primele patru luni din acest an, vânzările au crescut cu 51,8%, la 8,75 milioane de vehicule. (Profit.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Finala Ligii Campionilor dintre Chelsea şi Manchester City nu va mai avea loc la Istanbul, așa cum era decis inițial, ci la Porto. Jocul din 29 mai a fost mutat din cauza restricţiilor legate de pandemia de coronavirus. Este al doilea an succesiv în care finala are loc în Portugalia, cu 6.000 de fani autorizaţi de fiecare club să se afle în tribune. (News.ro)

9. Cipru, Lituania, Letonia, Ungaria și România au fost în 2019 statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare număr de căsătorii raportat la populație, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În UE, tendința pe termen lung arată o scădere a numărului de mariaje, în timp ce numărul divorțurilor este în creștere. Din 1964, rata nupțialității în UE a scăzut de la 8 căsătorii la 1.000 de locuitori la 4,3 în 2019. În același timp, rata divorțurilor a fost mai mult decât dublă, urcând de la 0,8 divorțuri la 1.000 de locuitori în 1964 până la 1,8 în 2019. (Profit.ro)

10. Acțiunile Disney au scăzut cu 4% după ce compania a anunțat că a adăugat, în trimestrul 1, un număr de abonați, la platforma Disney+, mai mic decât estimările analiștilor. Numărul total al abonaților Disney+ a ajuns la 103,6 milioane, cu 8,7 milioane mai mult decât avea la începutul anului. Analiștii se așteptau la 109,3 milioane. (WSJ)

Fotografia dimineții – Palestinienii au participat ieri, în număr mare, la înmormântarea a 15 persoane ucise de raidurile israeliene în Fâșia Gaza. Haitham Imad, EPA, Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul pacienților internați la Terapie Intensivă în Italia a scăzut pentru prima oară de la declanșarea epidemiei – Cronica dimineții
Guvernul nu exclude amânarea creșterii alocațiilor pentru copii – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău