Din 23 martie se deschid 167 de noi cabinete pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer/BioNTech – Cronica dimineții

1. Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că, din 23 martie, se deschid 167de noi cabinete pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer/BioNTech.. Programările se vor putea face începând de azi. Vaccinarea efectivă a persoanelor programate se va realiza începând de marţi, 23 martie. Sursa citată a precizat că, în total, sunt disponibile 10.020 de locuri. (News.ro)

2. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţăt că 12.400 de persoane au decis, în ultimele 24 de ore, să renunţe la programare pentru vaccinare cu serul AstraZeneca, dar, pe de altă parte, 14.000 de persoane s-au programat în centrele care administrează acest ser. Gheorghiţă afirmă că lotul care a fost retras temporar de la vaccinare va ajunge, cel mai probabil, săptămâna viitoare în centrele de imunizare. El nu recomandă celor care se vaccinează cu AstraZeneca tratament anticoagulant preventiv. (News.ro)

3. Legislația privind restructurarea și insolvența va fi modificată pentru a transpune o directivă europeană pe această temă. Proiectul prevede o nouă procedură pre-insolvență, în cea mai mare parte a sa extrajudiciară, acordul de restructurare preventivă, și actualizează în linie cu directiva UE concordatul preventiv. Procedura ar trebui să fie susținută de instrumente precum suspendarea pe o perioadă determinată a executărilor silite, regula păstrării de către debitor a administrării afacerii, cerințe de vot echilibrate, procedură suplă de confirmare de către instanță a rezultatelor negocierilor, a anunțat Ministerul Justiției Proiectul ar urma să introducă și garanții adecvate pentru creditori, care să le confere încredere pentru a finanța o restructurare a afacerii și să le asigure o recuperare a creanțelor superioară celei din insolvență. (Profit.ro)

Una din Cronica Externă: La recensământul de anul viitor, pentru prima oară în Marea Britanie, romii vor fi incluși pe lista minorităților. Un român, Marius Daniel Bănceanu, a fost unul dintre cei mai activi susținători ai acestei măsuri, el susținând că aproximativ 200.000 de romi trăiesc în Regat. (AlJazeera)

4. Rata locurilor de muncă vacante în ultimul trimestru al anului trecut a fost de 1,9% în zona euro și de 1,8% în Uniunea Europeană, cele mai mici valori ale acesteia înregistrându-se în Grecia (0,5%) și Bulgaria, Spania, Polonia, România și Slovacia (toate cu 0,7%), arată datele publicate vineri de Eurostat. (Profit.ro)

5. Întâlnirea la nivel înalt între Statele Unite şi China a debutat în forţă, în Alaska, ambele părţi acuzând politicile celeilalte părţi, într-o afişare rară a divergenţelor care scoate în evidenţă nivelul tensiunilor bilaterale. „Vom discuta preocupările noastre profunde faţă de acţiunile Chinei, inclusiv în Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacuri cibernetice asupra Statelor Unite, constrângerea economică a aliaţilor noştri”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken. Şeful diplomaţşiei chineze Yang Jiechi a răspuns cu un discurs de 15 minute în chineză, în timp ce partea americană aştepta traducerea, criticând democraţia din Statele Unite, tratamentul slab faţă de minorităţi şi politicile externe şi comerciale americane. (News.ro)

6. Cancelarul german s-a declarat vineri pregătit să comande vaccinul rusesc anti-Covid Sputnik V pentru țara sa, dacă va fi autorizat de UE. Angela Merkel este foarte criticată pentru lentoarea campaniei de vaccinare în Germania. (Hotnews)

Promo: Dan Fați, CEO Dacris, desemnat ”Professional of the Year” în cadrul European Office Products Awards. Dan Fați, CEO-ul companiei Dacris, a câștigat titlul de Professional of the Year, în cadrul Galei European Office Products Awards. „Mă simt onorat să primesc această distincție, în special într-un an în care știu că toții leaderii de business au făcut eforturi extraordinar de mari pentru a-și putea păstra companiile pe linia de plutire”, declară Dan Fați. Printre deciziile strategice care i-au adus distincția au fost investițiile în online, dezvoltarea categoriilor de tipar, papetărie, administrativ/curățenie, protecție Covid, protocol, mobilier, IT și relocarea depozitelor din Otopeni în Mogoșoaia, fapt care a crescut calitatea serviciilor oferite. Dacris este o companie specializată în importul, distribuția și comercializarea produselor pentru birou, prezentă pe piața românească încă din 1994. Află mai multe aici.

7. Fondatorii BioNTech, Ozlem Tureci şi soţul ei Ugur Sahin, promit că în câţiva ani am putea avea un ser împotriva cancerului. Principiul de fucţionare a vaccinurilor cu ARN mesager (precum Pfizer/ BioNTech sau Moderna) este că transmit instrucţiuni corpului uman pentru a produce la rândul său proteine care neutralizează virusul. Acelaşi principiu poate fi folosit şi împotriva tumorilor, a explicat cercetătorea Ozlem Tureci. Este dificil de estimat când va fi posibil un vaccin contra cancerului, dar Ozlem Tureci crede că în câţiva ani această soluţie va fi disponibilă pe piaţă. (Adevarul)

8. În doar șase săptămâni, Chile a devenit prima țară din lume în ceea ce privește rata de vaccinare raportată la 100 de locuitori. Chile a depășit pe rând toate țările europene, Marea Britanie, SUA și Israel. În campania de vaccinare sunt folosite vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech și cel chinez Sinovac. (Link)

Una din Cronica Sportivă: În primul meci al turneului preolimpic de handbal feminin, Muntenegru a reușit surpriza și a învins Norvegia cu 28-23. Calculele inițiale s-au complicat astfel, rezultatul obligând Norvegia să învingă România, pentru a mai spera la calificare. România – Norvegia se joacă azi, de la ora 20.30, iar România – Muntenegru e duminică de la ora 17.00. Ambele meciuri sunt transmise de Prima Tv. (Lead.ro)

9. Conform analiștilor GroupM, anul trecut Google, Facebook și Amazon și-au crescut, în Statele Unite, cota de piață deținută în publicitatea digitală de la 80% la 90%. Pentru prima oară cele trei companii dețin 50% din toatapiată de publicitate americană. (WSJ)

10. China a limitat utilizarea mașinilor Tesla de către ofițerii armatei și angajații companiilor de stat. Guvernul chinez consideră că Tesla trimite datele colectate din mașini în Statele Unite, iar acest lucru constituie o amenințare la adresa țării. (WSJ)

Fotografia dimineții – Activistă de mediu Shaama Sandooyea ține o pancartă în timpul unui protest subacvatic în Mauritius pentru a evidenția necesitatea de a proteja cea mai mare întindere de iarbă marină din platoul Mascarene. Greenpeace/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – un nou scandal loveste facebook
Estimare: Peste un miliard de animale ucise de incendiile din Australia – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău