Ion Iliescu la 91 de ani: M-am vaccinat și mă simt bine – Cronica dimineții

1. Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că în ultimii 4 ani cheltuielile cu salarii în sectorul public s-au dublat, de la 53 miliarde lei în anul 2016 la 110 miliarde lei în prezent. Din această sumă, 27 miliarde lei se duc doar pe sporuri. Șeful Guvernului a adăugat că sporurile ar trebui să fie un fel de premiere pentru performanță, însă, din păcate, sporurile sunt date „doar pentru că apari la locul de muncă”. (Profit.ro)

2. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că 9 poliţişti sunt urmăriţi penal într-un dosar de tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal. Opt dintre aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Agenţii au sechestrat 2 persoane care le-au reproşat că nu poartă masca de protecţie, iar una dintre victime a fost lovită repetat. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a comentat cazul şi a afirmat că nu este permis ca un poliţist să aibă o astfel de atitudine. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Procesatorii de cafea din SUA, cel mai mare consumator al băuturii, au înregistrat costuri în creștere semnificativă la transport, de circa 15%, astfel că estimează un avans la prețurilor la retail. (Reuters)

3. Ministerul Sănătății va elimina obligativitatea purtării măștilor de către elevi la orele de sport care se desfășoară în spații deschise. “În spațiul exterior, masca nu este obligatorie pentru orele de sport”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. (Edupedu)

4. Aeroporturile şi alte puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 drept condiţie pentru a putea intra pe teritoriul altor ţări, a subliniat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii. (G4Media)

5. Libertatea a înregistrat un declin în SUA și în întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19, rezultând că mai puțin de 20% din populația lumii trăiește într-o țară liberă, potrivit evaluării anuale a drepturilor politice și a libertăților civile, publicată de Freedom House. A fost observat un ușor declin în Kosovo, Albania și Bulgaria, precum și Serbia, în timp ce ușoare îmbunătățiri au fost constatate în Muntenegru, Macedonia de Nord și R.Moldova. Nu s-a înregistrat nicio modificare în Bosnia-Herțegovina, Croația și România. Freedom House a mai constatat un ușor declin atât în Polonia, cât și în Ungaria. (Hotnews)

Promo: Din 5 martie, de la ora 20:00, Prima TV va începe difuzarea unui serial eveniment, Prietena mea genială. În premieră pentru televiziune (free tv), serialul este ecranizarea primelor volume ale bestsellerului internaţional “Tetralogia Napolitană”, semnat de Elena Ferrante. (Primatv.ro)

6. Consiliul Investitorilor Străini (FIC) apreciază că elementele centrale ale construcției actualului buget sunt bine conturate prin estimarea realistă a veniturilor viitoare și încadrarea deficitului bugetar general consolidat (de 7,16%) în limite acceptabile la nivelul UE. Investițiile programate în acest an ating un maxim istoric, însumând 61,4 miliarde lei, putând juca rolul de catalizator în relansarea creșterii economice. (Profit.ro)

7. Prețurile la garsoniere și apartamente au fost, în medie, cu minimum 36% mai mici în 2020-2021 față de anul crizei financiare, 2008, când au atins apogeul. Pentru acest an este prognozată însă o creștere cu minimum 10-15%, din cauza costurilor tot mai mari ale materialelor de construcții, dar și ale forței de muncă. Concluzia rezultă dintr-o radiografie a prețurilor imobiliare întinsă pe 4 perioade, care cuprind atât prețurile de vânzare și de închiriere de după Revoluție, cât și cele din anii 2000, cele din timpul crizei din 2008 și cele din timpul pandemiei Covid-19. Analiza este făcută doar pentru București. (Profit.ro)

8. Atmosfera Pământului va mai exista aproximativ un miliard de ani, arată simulările recente făcute de oamenii de știință. Nivelul de dioxid de carbon din aceasta va scădea pe parcurs ce Soarele se va încălzi și va emite din ce în ce mai multă energie. Se estimează că, în decursul unui proces ce va dura în jur de 10.000 de ani, CO2-ul va scădea atât de mult, încât plantele nu vor putea supraviețui. (Phys)

Una din Cronica de Tehologie: Perseverance, roverul care tocmai și-a început misiunea de cercetare pe Marte, are la bază un procesor PowerPC 750 cu un singur nucleu, tactat la doar 233MHz. Este un procesor pe care iMac-urile îl foloseau în 1998. Explicația constă în faptul că un procesor mai puțin complex poate rezista mai bine condițiilor de pe Marte – mai puțină protecție atmosferică împotriva radiațiilor decât pe Pământ. (The Verge)

9. Țările în care mai mult de 50% din populația adultă suferă de obezitate au avut cele mai multe decese cauzate de Covid-19. Aproximativ 2,2 milioane de decese din cele 2,5 milioane, la nivel global, s-au înregistrat în țări precum SUA, UK sau Italia, unde procentul persoanelor cu o greutate peste medie este mare. Aceste persoane ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, este concluzia studiului realizat de World Obesity Federation. (TheGuardian)

10. Fostul preşedinte Ion Iliescu, care a împlinit miercuri 91 de ani, a afirmat că ar dori mai mult de la PSD, dar nu este implicat în activitatea de partid şi nu are o comunicare directă cu actualii lideri ai formaţiunii. Iliescu a declarat că AUR nu are nimic din discursul sau consistenţa ideologiei promovate de Vadim Tudor, iar despre actuala guvernare spune că nu este mulţumit. În legătură cu pandemia, fostul şef al statului consideră că era nevoie de o mai bună comunicare între autorităţi şi cetăţeni. Iliescu a anunțat că s-a vaccinat si se simte bine. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un ofițer al marinei thailandeze a înotat cu o pisică în spate pe care a salvat-o dintr-o barcă ce s-a scufundat. PO1 Wichit Pukdeelon/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Înmatriculările de mașini noi au scăzut în Europa cu 57% în luna mai – Cronica dimineții
Pensiile vor crește anul următor cu rata inflației, la care se adaugă „cel mult” 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău