Directoare OMS: Modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus – Cronica serii

1. Înscrierile la Bacalaureat încep în 3 iunie, din 22 iunie au loc examenele scrise, iar în 30 iunie este programată afişarea rezultatelor, conform calendarului aprobat de ministrul Educaţiei şi anunţat luni. Distanţa între elevi în sălile de examen va fi de cel puţin 2 metri. (News.ro)

2. Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat luni că modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus. Responsabila OMS a cerut populaţiei să nu dea dovadă „nici de paranoia, nici de excesivă relaxare” şi să „înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase”. (Link)

3. Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a făcut un pas înapoi în războiul declarațiilor românofobe, luni, după întrevederea cu ambasadorul României la Chișinău. Chicu a transmis, printr-un mesaj pe Facebook, că ”a reiterat gratitudinea față de poporul român” și a amintit de ”relațiile prietenești”, amintind de ajutorul primit de autoritățile moldovene din partea Guvernului României, în lupta împotriva pandemiei COVID-19. (G4Media)

4. În unele județe au fost raportate culturi calamitate în suprafață mai mare decât cele însămânțate în toamnă, a acuzat, luni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros. (Hotnews)

5. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat că planul autorităţilor este să demareze cea mai mare extindere a fondului forestier din ultimii 30 de ani. În prezent în România sunt cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Un tribunal din Statele Unite a decis că pornirea ecranului unui telefon poate fi făcută în cadrul investigațiilor doar cu mandat. Chiar dacă nu duce la deblocarea telefonului, instanța a concluzionat că acțiunea are tot rolul de a căuta informații în cadrul dispozitivului. (ArsTechnica)

6. 92% dintre români spun că, de la intrarea în stare de alertă, au purtat măști în spații închise, iar 91% susțin că au respectat regula distanțării sociale în public. Datele sunt din sondajul efectuat în perioada 20 -21 mai 2020 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES. (Profit.ro)

7. Grecia a făcut azi încă un pas spre întoarcerea spre normalitate, reluând legăturile cu feribotul spre insule și permițând restaurantelor, cafenelelor și barurilor să se redeschidă.. Decizia, menită să repornească industria turistică a țării înainte ca hotelurile să se redeschidă și ele, pe 15 iunie, vine după aproape 3 luni după ce autoritățile le-au forțat să oprească activitatea. (Hotnews)

8. În Franța a fost ales primul primar transgender din istorie, într-o comună din nord estul țării. (BBC)

9. O adolescentă indiană în vârstă de 15 ani a mers pe bicicletă 1200 km, împreună cu tatăl său invalid, pentru a ajunge în satul lor, din estul Indiei. Jyoti Kumari a pedalat 10 zile, plecând dintr-o suburbie a New Delhi, unde nu mai aveau de mâncare și nici bani pentru a putea supraviețui. Tatăi ei este invalid și nu poate merge. (AP)

10. Funeraliile Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-au întins pe două zile, timp în care unii credincioși au ignorat toate avertismentele și au sărutat sicriul în care se afla trupul ierarhului. Medicii cataloghează drept inacceptabilă această derogare dată de cei care coodonează lupta cu epidemia de coronavirus. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că i-a fost prezentat un plan din partea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care propunea măsuri de siguranță – distanțare socială între credincioși, purtarea obligatorie a măștilor de protecție etc. – și, ținând cont de importanța persoanei decedate, s-a făcut o excepție. (Recorder)

Fotografia serii – Dolores Park din San Francisco ieri. Jeff Chiu/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Numărul copiilor născuți în România anul trecut este de fapt cel mai mic din ultimii 100 de ani
Cronica serii – Stare de asediu la Paris

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău