Director E.ON România: Furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia – Cronica serii

1. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că peste 5.200 de cărţi electronice de identitate au fost emise, în cadrul proiectului-pilot derulat la Cluj-Napoca, iar anul viitor proiectul va fi implementat şi în Bucureşti, dar şi în alte mari oraşe din ţară. Ţinta autorităţilor este ca, până în anul 2026, să fie între 5 şi 8 milioane de cetăţeni care să aibă carte electronică de identitate. (News.ro)

2.Furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia, a declarat Volker Raffel, directorul general al E.ON România. „Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor şi nu putem să le spunem clienţilor noştri ce preţ vor avea la energie electrică anul următor. Mai ales la firme şi la cei industriali. Acest lucru trebuie deblocat, deoarece cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie? Planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând”. (G4Media)

3. Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,2% în luna septembrie, mai mare cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna august, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

4. Un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter a fost înregistrat în România, joi dimineață, la 06:50, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică a Pământului. Seismul nu a produs pagube, nu au fost înregistrate apeluri la 112 și nu au existat victime, a transmis Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Seismul a fost revizuit de trei ori și a fost resimțit puternic în București, dar și în alte orașe din țară, mai ales la etajele superioare ale blocurilor. (G4Media)

Din Cronica de Business: Gigantul energetic german Uniper a raportat o pierdere de 40 de miliarde de euro, una dintre cele mai mari la nivelul unei companii, după ce decizia Rusiei de a limita livrările europene de gaz a împins grupul energetic german, care va fi naționalizat în curând, în pragul colapsului. Uniper, cândva cel mai mare importator de gaz rusesc din Europa, este printre cele mai afectate companii de războiul din Ucraina, acțiunile sale scăzând cu aproape 93% în acest an. Compania a anuntat joi că pierderile nete în primele nouă luni ale anului au ajuns la 40,4 miliarde de euro, față de o pierdere de 4,7 miliarde de euro înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. (FT)

5. Institutul de Fizică a Pământului a anuțat cutremurul din această dimineață cu câteva secunde înainte de producere, pe Telegram și pe Twitter. Sunt două aplicații la care orice român se poate abona, iar din telefon sau computer pot fi activate alertele pentru astfel de evenimente. Ro-alert nu trimite avertizări în caz de seism pentru a nu produce panică. (Digi24)

6. Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a lansat un apel către comunitatea internaţională „să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei”. (Hotnews)

7. Europa riscă să nu aibă suficiente gaze naturale în iarna 2023-2014, trage joi un semna de alarmă Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), care îndeamnă guvernele ”să acţioneze imediat” – în vederea unei scăderi a cererii. (News.ro)

8. Pfizer şi partenerul său german BioNTech au anunţat joi lansarea primei faze a unui studiu clinic asupra unui vaccin candidat pe bază de ARN mesager (ARNm) care combină protecţia contra gripei şi a COVID-19. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Google vrea să dezvolte un model lingvistic de AI care să suporte cele mai vorbite 1.000 de limbi din lume. În ciuda criticilor privind atât calitatea traducerilor, cât și a efectelor negative dobândite pe parcursul procesului de învățare (rasism, xenofobie etc.), Google a început deja să implementeze aceste modele lingvistice în propriile produse. (The Verge)

9. Twitter nu va restaura conturile suspendate până când nu va fi elaborat un proces clar în acest sens, spune Elon Musk, după o întâlnire virtuală cu reprezentanții mai multor grupuri civile. Noul proprietar al Twitter mai spune că stabilirea acestui proces va dura cel puțin câteva săptămâni. (Washington Post)

10. Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că și-a făcut cont de TikTok, precizând că acolo Înalt Prea Sfințitul Teodosie și alți preoți vor prezenta învățături creștine. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Iohannis crede că PNL ar trebui să aibă candidat propriu la primăria Capitalei – Cronica serii
Klaus Iohannis: „Nu e nevoie să închidem toată ţara” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău