Gigantul energetic german Uniper a raportat o pierdere de 40 de miliarde de euro – Cronica de Business

1. România asigură astăzi Republica Moldova cu energie electrică în proporție de aproape 90 la sută prin contractele comerciale, de pe bursa de electricitate și în baza contractului de avarie. România vinde Moldovei o cantitate de energie fără precedent, după cum a declarat pentru Radio Chișinău directorul companiei de stat Energocom, Victor Bânzari. (Profit.ro)

2. Rezerva Federală a Statelor Unite a crescut dobânda de referință cu 0,75 puncte procentuale și a transmis semnale că are planuri de continuă creșterea. (WSJ)

3. Toți cei trei indici ai bursei americane au scăzut după anunțul Rezervei Federale de creștere a dobânzii de referință. S&P 500 a scăzut cu 2,5%, Dow Industrials cu 1,5%, iar minusul Nasdaq Composite a fost de 3,4%. (FT)

4. Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a avertizat că este posibilă o „recesiune ușoară” în perioada următoare, dar această recesiune nu va fi suficientă pentru a opri creșterea prețurilor. (Bloomberg)

5. Gigantul energetic german Uniper a raportat o pierdere de 40 de miliarde de euro, una dintre cele mai mari la nivelul unei companii, după ce decizia Rusiei de a limita livrările europene de gaz a împins grupul energetic german, care va fi naționalizat în curând, în pragul colapsului. Uniper, cândva cel mai mare importator de gaz rusesc din Europa, este printre cele mai afectate companii de războiul din Ucraina, acțiunile sale scăzând cu aproape 93% în acest an. Compania a anuntat joi că pierderile nete în primele nouă luni ale anului au ajuns la 40,4 miliarde de euro, față de o pierdere de 4,7 miliarde de euro înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. (FT)

6. Raiffeisen Bank a obţinut în primele nouă luni ale anului un profit net de 920 de milioane de lei, înregistrând o creştere de 43%, iar veniturile băncii au crescut cu 19%, ajungând la 2,3 miliarde de lei. (News.ro)

7. Banca Centrală a Angliei a crescut joi dobânda de referință cu 0,75%. Este cea mai mare creștere din 1989 până în prezent. Dobânda a ajuns acum la 3%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008. (WSJ)

8. Rata anuală a inflației în Turcia a urcat la 85,51% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, ușor sub estimările oficiale, după ce Banca Centrală a redus dobânzile, în pofida creșterii prețurilor. Avansul inflației de luna trecută a fost cauzat de un salt de 117,15% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse și prețurile la benzină, urmate de o creștere de 99,05% a prețurilor la alimente și băuturi non-alcoolice, și un avans de 93,63% al prețurilor la mobilă și echipamente electrocasnice. (Profit.ro)

9. BMW si Stellantis au raportat creșteri masive de vânzări pentru trimestrul al treilea. Veniturile BMW au crescut cu mai mult de o treime, în ritm anual, până la €37,2 miliarde, susținute de piață chineză. Stellantis, compania care deține mărcile Opel, Jeep și Peugeot, a anunțat venituri în creștere cu 29%, în ritm anual, până la €42,1 miliarde. (FT)

10. Elon Musk intenționează să elimine aproximativ 3.700 de locuri de muncă la Twitter, jumătate din forța de muncă a companiei, cu scopul de a reduce costurile, potrivit unor surse Bloomberg. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
LVMH vrea să preia Tiffany – Cronica de Business
Pericolul unei invazii rusești în Ucraina a crescut prețul barilului de petrol – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău