DNA cere ridicarea imunității a trei foști membri ai guvernului în legătură cu achiziția de vaccinuri: Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă – Cronica serii

1. DNA a cerut avizarea cercetării fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave pentru achiziţiile de vaccin anti-COVID. Procurororii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro. (News.ro)

2. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că în anul 2024 nu vor exista măriri de taxe şi impozite, dar va trebui ca mediul de afaceri, politicienii, coaliţia şi guvernul să decidă dacă se va menţine cota unică – „însă să fie cu adevărat unică” – sau se va trece la impozitare progresivă. (News.ro)

3. Unu din şapte copii din România are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de Salvaţi Copiii. (News.ro)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat despre faptul că turneul său în Africa a fost perceput de multă lume din ţară ca vacanţă exotică şi foarte costisitoare, că prin acest turneu a repus „România pe radarul african”. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: O scrisoare a cercetătorilor de la OpenAI către consiliul companiei, cu câteva zile înainte de destituirea lui Sam Altman, ar putea explica măcar parțial demiterea acestuia. În scrisoare, cercetătorii avertizau cu privire la o descoperire importantă legată de inteligența artificială, care ar putea amenința omenirea. (Reuters)

5. Operatorul de energie Ukrenergo a anunțat joi că rețeaua de electricitate ucraineană se află într-o situație „dificilă” de miercuri și că a cerut furnizări de urgență de la România, Slovacia și Polonia. Deși rușii nu și-au început atacurile la sistemul energetic, situația a devenit „dificilă” din cauza frigului. (Hotnews)

6. Ministrul austriac de Externe a cerut liderilor UE să nu favorizeze Ucraina în detrimentul țărilor din Balcanii de Vest în ceea ce privește aderarea la blocul comunitar. (G4Media)

7. Acordul dintre Israel și Hamas pentru eliberarea unor ostatici și încetarea focului pentru patru zile intră în vigoare vineri dimineața. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului a declarat că Gaza este o zonă de război, iar întârzierea acordului a avut scopul de a asigura că ostaticii sunt eliberați în siguranță. (Digi24)

8. Turcia a informat NATO că nu va ratifica aderarea Suediei la alianţă la timp pentru desfăşurarea ceremoniei de primire a statului scandinav săptămâna viitoare, cu ocazia reuniunii miniştrilor de externe aliaţi, conform unor surse Reuters. (Reuters)

Din Cronica de Turism: Târgurile de Crăciun de la Sibiu și Craiova s-au deschis în 17 noiembrie și vor fi urmate în această săptămână de târgurile de la Cluj-Napoca (24 noiembrie) și Timișoara (26 noiembrie). În 30 noiembrie se vor deschide și târgurile de Crăciun de la București, Brașov și Iași. (Gen Știri)

9. Un tribunal sud-coreean a ordonat joi Japoniei, la aproape opt decenii de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, să despăgubească 16 femei supuse la sclavie sexuală în case de prostituţie ale armatei japoneze, o decizie care a provocat nervozitate la Tokyo. (Digi24)

10. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv calea extraordinară de atac împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanţării campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009, în care au fost judecate Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Procesul încetase ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Încă un cutremur devastator a lovit Turcia luni la prânz – Cronica serii
O persoană care muncește susține, în medie, 1,25 persoane inactive – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău